Les quatre escoles de la Zona Nord esdevindran instituts escola a partir del curs vinent. La mesura permetrà ampliar l’oferta i donar continuïtat educativa fins a l’ESO i el batxillerat als alumnes de la Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, on fins ara només hi havia un únic institut públic, el Pablo Ruiz Picasso.
L’objectiu final és aconseguir que el jovent no es vegi obligat a marxar d’aquests barris per continuar estudiant. Els centres que es convertiran en instituts escola són l’escola Ciutat Comtal, l’Elisenda de Montcada, la Ferrer i Guàrdia i la Mestre Morera, que mantindran el nom.
Així, el proper curs es passarà de les tres línies d’ESO actuals, totes a l’Institut Pablo Ruiz Picasso, a sis línies que es repartiran de la següent manera:
- Escola Ciutat Comtal: es transformarà en un institut escola d’una línia. El curs 2024-2025 tindrà un grup de primer d’ESO
- Escola Ferrer i Guàrdia: es transformarà en un institut escola de dues línies. El curs 2024-2025 tindrà dos grups de primer d’ESO. A partir del curs 2025-2026 ubicarà les línies d’ESO a les instal·lacions de l’actual CEE Sant Joan de la Creu
- Escola Mestre Morera: es transformarà en un institut escola d’una línia. El curs 2024-2025 tindrà un grup de primer d’ESO
- Escola Elisenda de Montcada: es transformarà en un institut escola d’una línia (actualment té dues línies). El curs 2024-2025 mantindrà dos grups de primer d’ESO
- Institut Pablo Ruiz Picasso: tancament progressiu dels grups d’ESO per convertir-se, a la llarga, en un centre d’estudis post obligatoris amb batxillerat i cicles formatius. El curs 2024-2025 ja no tindrà places de primer d’ESO (aquest curs compta amb tres línies) i, en canvi, inclourà formació professional, ja que abans no hi havia oferta d’aquest tipus de formació en aquest territori
A partir del curs 2025-2026 hi haurà cinc línies en suprimir-se una de les dues que el proper curs oferirà l’Elisenda de Montcada.
Alumnat en situació de vulnerabilitat social
Enguany es destinarà mig milió d’euros del pressupost municipal a l’adequació inicial de diversos espais i, a més, es preveu una inversió, a través del Pla de Barris, per dur a terme actuacions de millora als equipaments.
La Zona Nord té l’índex d’alumnat en situació de vulnerabilitat social més alt de la ciutat, un 64,7%. El 34% del total de l’alumnat és de nacionalitat estrangera, i d’aquests, el 75% es troben en situació de vulnerabilitat social. Amb la transformació es pretén reduir la segregació i afavorir la continuïtat de primària a secundària a través del model d’institut escola.
Centre de formació d’adults
La transformació educativa també té en compte les persones adultes. L’Aula de Formació d’Adults Ciutat Meridiana passarà a ser un centre de formació que ocuparà les instal·lacions en què actualment hi ha el Centre d’Educació Especial Sant Joan de la Creu (que es traslladarà a l’escola Ramon i Cajal de Sant Andreu).
Com ha incidit el Pla de Barris en les escoles de la Zona Nord?
En el marc de les dues edicions del Pla de Barris de la Zona Nord s’han incorporat perfils professionals de l’àmbit socioeducatiu en la majoria de les escoles de primària i a l’IES Picasso. També s’ha desenvolupat el programa d’educació i cultura EducArtS, que acosta l’art a l’alumnat de primària, i es du a terme el projecte Menjallibres, de promoció del gust per la lectura a segon i tercer de primària. L’Institut Pablo Ruiz Picasso forma part del programa Prometeus, que vetlla perquè els joves de barris amb un índex d’universitaris inferior a la mitjana de la ciutat puguin accedir a la universitat i cursar estudis superiors. També a través del Pla de Barris s’ha dotat l’entorn de l’escola Ferrer i Guàrdia d’una zona d’esbarjo, s’han reforçat les AFA dels centres i s’ha promogut el paper de la comunitat educativa en les activitats dels barris.