Nou Barris se suma en la lluita contra el consum abusiu d’alcohol

11/11/2022 - 12:36 h

El districte celebra el Dia Mundial sense alcohol i engega a la Trinitat Nova una campanya de prevenció i sensibilització de consum

A la Trinitat Nova, el Pla de Barris inicia la propera setmana una campanya per conscienciar sobre el consum abusiu d’alcohol. Es repartiran fulletons en què hi trobareu els diversos punts on poder recórrer en cas de necessitar ajuda o cercar informació. Així, es pot:

  • Sol·licitar consulta amb la referent de Benestar Emocional Comunitari, Amanda Juan, del CAP (Centre d’Atenció Primària). 93 354 22 22. Carrer de las Chafarinas, 2
  • Demanar visita al CAS (Centre d’Atenció i Seguiment) Nou Barris. 93 354 02 19. Via Favència, 379
  • Per a adolescents i joves fins als 21 anys i les seves famílies, contactar amb el SOD (Servei d’Orientació Sobre Drogues) 93 237 87 56

A més, al llarg dels propers mesos hi trobareu rondes gratuïtes d’actuacions teatrals:

  • Dimecres 16 de novembre, 9.30 hores. Entrada del mercat. “Però tu t’has vist?”
  • Dimecres 16 de novembre, 10 hores. Bar La Paradita. “Però tu t’has vist?”
  • Dimecres 30 de novembre, 10 hores. Sortida CAP. “Jo bec lo normal…!”
  • Dimecres 14 de desembre, 10 hores. Mercadet de carrer. “I tu què sabràs…!”
  • Dimecres 21 de desembre, 10 hores. Mercadet de carrer. “Solament és per tenir el puntet…”
  • Dimecres 21 de desembre, 20 hores. Casal de Barri Trinitat Nova. “Us estimo tant”
  • Dimecres 11 de gener, 10 hores. Bar La Paradita. “T’ho dic de veritat!”
  • Dimecres 12 de gener, 14.30 hores. Bar Viki. “Solament és per tenir el puntet…”

La campanya arriba coincidint amb la celebració del Dia Mundial Sense Alcohol, que té lloc cada 15 de novembre.

Al Turó de la Peira, on ja fa temps que es treballa en la prevenció del consum d’alcohol amb propostes com el debat que va haver-hi fa un any o el cicle de cinema de Can Basté sobre els riscos del consum d’alcohol que va tenir lloc el gener de 2020, s’ha organitzat una dinàmica de grup entre població jove a l’Espai Jove les Basses sobre què creuen que és un consum responsable. A més, al llarg de la setmana, al CAS s’hi habilitarà una taula a la sala d’espera amb informació sobre la prevenció del consum abusiu d’alcohol. Inclourà un test d’autocribratge i es repartiran fulletons relacionats amb el tema.

La feina del grup AcciOH

El grup AcciOH (Acció Comunitària per reduir el consum problemàtic d’alcohol) és un grup de treball de serveis i entitats dels barris de Turó de la Peira i Can Peguera, on han dissenyat una intervenció comunitària per abordar el consum problemàtic d’alcohol.

Treballen a través d’accions enfocades en tres àrees: la percepció del risc, reforçar els coneixements, i incidir en la norma social per reduir el consum problemàtic d’alcohol. Les activitats van dirigides a reduir el consum problemàtic d’alcohol a partir de la  mobilització comunitària, la comunicació i el reforç de la normativa.

A més del Districte de Nou Barris, formen part d’ AcciOH l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Centre Cívic Can Basté, el Centre d’Atenció i Seguiment CAS Nou Barris, el Centre de Serveis Socials del Turó de la Peira i Can Peguera, l’Equip d’Atenció Primària del Turó de la Peira, l’Espai Jove Les Basses, la Guàrdia Urbana de Nou Barris i el Servei d’Intervenció Comunitària a l’Espai Públic del Turó de la Peira.

L’alcohol, en xifres

L’alcohol és la substància més consumida, tant entre els joves com en la població adulta. A més, és la primera causa d’inicis de tractament per consum de substàncies psicoactives.

Segons la darrera Enquesta de Salut de Barcelona 2021, el consum d’alcohol de risc és del 7,9% en les dones i del 14,1% en els homes, mentre que el 2016 els percentatges eren del 4,2% i el 9%, respectivament. Pel que fa al consum compulsiu, l’any 2021 és del 6,9% de les dones i del 13,2% dels homes, mentre que el 2016 els percentatges eren del 3,3% i del 8,3% respectivament.

Es considera de risc el consum de 17 unitats setmanals o més en dones, i 28 setmanals o més en homes, entenent que una copa de vi, una cervesa o un cigaló o xopet equivalen a una unitat i una copa o combinat amb whisky o licor similar equival a dues. El consum de cinc o més consumicions seguides més d’un cop al mes es defineix com a consum compulsiu.