Dona caminant pel carrer amb homes dient-li floretes

Els drets de les dones amb la democràcia

Els drets de les dones amb l’arribada de la democràcia

Sortosament, durant la transició i els primers anys de l’era democràtica el marc jurídic espanyol va canviar radicalment. El moviment feminista va haver de fer molta pressió per aconseguir la igualtat entre dones i homes davant de la llei (igualtat formal), que fins llavors havia estat rebutjada pel règim.

L’any 1981 va començar el primer d’un seguit de canvis que han permès avançar cap a una major igualtat de gènere al nostre país. Així, el 1981 es va obtenir el dret al divorci, junt amb la proclamació de la igualtat entre els cònjuges. El 1985 va ser l’any de la despenalització de l’avortament (en tres supòsits específics). I es va haver d’esperar fins a l’any 1989 per modificar el Codi Penal en relació a la violació, que va passar a ser tipificada com a delicte contra la “llibertat sexual” i no contra l’ “honestedat”, suprimint definitivament la possibilitat de perdó al violador.

No va ser fins a la primera dècada del 2000 quan es va aprovar una llei contra la violència de gènere. Com a resposta a les demandes del moviment de dones i feministes es va aprovar la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, entesa com la violència que s’exerceix contra les dones per part de les seves parelles o ex-parelles homes. A Catalunya, l’any 2008 es va aprovar la llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que té una mirada molt més àmplia i integral sobre el fenomen, ja que també inclou la violència contra les dones exercida a l’àmbit social o comunitari, familiar i laboral.

Malgrat aquests progressos cap a una igualtat formal entre dones i homes davant de la llei, no es pot dir que s’hagi assolit una igualtat real. Els avanços legals són elements indispensables cap a societats més justes i igualitàries, però no són suficients; també es necessita que hi hagi un canvi social i cultural que realment qüestioni els rols i estereotips de gènere i les discriminacions que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho.