La Marina de Port és un barri organitzat entorn de l’actual passeig de la Zona Franca, tocant al port de Barcelona. Antigament era zona de conreu, i a partir de la segona meitat del segle XIX s’hi van instal·lar les primeres indústries. Al segle XX, el barri va anar creixent d’una manera desigual i a partir d’un seguit de nuclis molt diferenciats.

La festa major del barri, anomenada popularment “les Bacanals”, es fa pels volts de la festivitat de Sant Joan i dura tres o quatre dies. La gran majoria d’actes es fan al voltant de la plaça de la Marina, un dels centres del barri. La cultura popular és present en les activitats organitzades per la colla dels Diables de Port, que també s’encarreguen dels gegants de la Marina.

Actes destacats

  • Correfoc. La festa arrenca amb el correfoc, que passa pels carrers de la Marina. L’organitza la colla del barri, els Diables de Port, i sempre els acompanya alguna altra colla convidada.
  • Cercavila gegantera. El matí de festa major se centra en la cercavila gegantera, presidida per en Magí i la Quimeta, els gegants de la Marina. Tot comença amb una plantada dels gegants i més peces convidades al plaça de la Marina. A mig matí arrenca una cercavila pels carrers del barri que acaba a la mateixa plaça, amb els balls d’honor dels amfitrions.
  • Flama del Canigó. La nit de Sant Joan, els Diables de Port s’encarreguen de portar fins al barri el foc de la Flama del Canigó. A la plaça de la Marina, s’hi encén la tradicional foguera i després s’hi fa una revetlla amb ball, coca i cava per a tothom.
  • Havaneres i correfoc infantil. La festa se sol acabar el dia de Sant Joan al vespre amb una cantada d’havaneres a la plaça de la Marina. Una mica més tard, hi arrenca el correfoc infantil, organitzat pels Diables de Port.

Altres festes majors que celebren els barris de la Marina de Port

Can Clos celebra la seva festa major durant el mes de maig, el Polvorí durant el mes de juny, Sant Cristòfol al mes de juliol i Plus Ultra a mitjan setembre, festa en la qual es pot gaudir d’una activitat tradicional, la trepitjada de raïm, única a la ciutat de Barcelona.

Mostra’n menys

Trobeu més informació de la Festa Major al web de Cultura Popular

  • Continguts multimèdia
  • Motiu de celebració
  • Actes destacats
  • Elements d’interès
  • Organitzadors i més