Una exposició per visibilitzar la realitat de les dones temporeres provinents del Marroc

09/10/2023 - 14:06

En el marc del Programa Sarrià - Sant Gervasi per la Justícia Global 2023, l'Associació Cultural Casa Orlandai organitza la mostra fotogràfica "Sobreviure als camps de maduixes". S'inaugurarà dimecres, 8 de novembre, a les 19.00 h, al Centre Cívic Casa Orlandai (c. de Jaume Piquet, 23) i s'hi podrà visitar del 2 al 30 de novembre.

Entre 14.000 i 19.000 de dones viatgen cada any del nord d’Àfrica al sud d’Espanya per treballar durant uns mesos als camps de fruits vermells a canvi d’un sou digne per poder mantenir les seves famílies. Migren a la província espanyola de Huelva amb visat per la via de la contractació en origen però, malgrat l’estructura legal que les empara, algunes pateixen tota mena d’abusos i maltractaments un cop arriben a les finques agrícoles. Les temporeres que s’han atrevit a alçar la veu denuncien casos d’explotació laboral, assetjament i agressió sexual.

Durant la presentació del dia 8 de novembre, es connectarà amb una dona testimoni que explicarà la seva experiència de primera mà. També intervindran dos dels col·laboradors del projecte que ha donat lloc a l’exposició:

  • Pablo Tosco, fotoperiodista, membre de l’equip Sonda Internacional, ha treballat en l’impacte dels conflictes armats i el canvi climàtic, destacant la seva tasca com a coordinador de continguts multimèdia de Oxfam Intermón entre 2004 i 2021.
  • Maria Altimira, periodista d’investigació, coguardonada amb el Premi Lorenzo Natali de la Comissió Europea el 2021 per aquest projecte. Actualment publica a diaris com Ara, La Vanguardia, elDiario.es i El Periódico sobre casos de corrupció, temes de denúncia social i fiscalització del poder.

Els objectius de l’exposició són:

  • Visibilitzar la realitat de les dones temporeres marroquines que viatgen cada any del nord d’Àfrica al sud d’Espanya per treballar als camps de maduixes.
  • Denunciar la vulneració dels drets humans i dels principis per una vida digna amb la intersecció de la discriminació per gènere.

Activitat per a majors de 16 anys.

Programa Sarrià – Sant Gervasi per la Justícia Global 2023

Aquesta activitat forma part del Programa Sarrià – Sant Gervasi per la Justícia Global 2023. A l’enllaç adjunt podeu consultar la resta de la programació, que es desenvolupa durant els mesos d’octubre, novembre i desembre d’enguany.