El mosaic de gres ceràmic, tal com l’indica el seu nom, és un material ceràmic. Això vol dir que està compost d’argila cuita al forn. Les altes temperatures de la cuita li confereixen duresa, resistència i impermeabilitat. Els mosaics de gres ceràmic estan formats per peces, disposades sobre un morter de calç, que formen una gran varietat de motius d’original bellesa. Les principals característiques d’aquest tipus de mosaic són:

  • les peces són de formes geomètriques i mides característiques, el gruix generalment és d’un centímetre
  • la gamma cromàtica es limita a 10-12 colors
  • tot el gruix de la peça és acolorit
  • el material és compacte
  • la superfície és mat, característica del gres
  • la majoria de peces porten una marca de fàbrica al darrere
  • el mosaic no presenta espais de junt, encara que en alguns casos es poden apreciar mínimes separacions o petits desnivells propis de la distribució del disseny dins l’espai i del muntatge.

Formes de les peces i gamma cromàtica dels mosaics de gres de la casa Nolla (Foto: M. Alcobé)
Marca pel darrere de les peces Nolla (Foto: N. Huete)
Peça encàustica de la casa Nolla (Foto: M. Vazza)

Algunes peces tenen un motiu ornamental que reforça la decoració de les composicions. Són conegudes com “encàustiques”. Aquest motiu està inserit a la pasta ceràmica i només té alguns mil·límetres de gruix. Para atenció! Si el teu mosaic de gres té peces encàustiques hi has de tenir més cura.

El primer que has de fer davant del teu paviment de mosaic és observar-lo acuradament per descobrir les seves particularitats i veure els problemes que presenta. Algunes degradacions són conseqüències de la seva producció artesana i d’altres són el resultat normal del pas del temps o d’accidents. Segurament totes es poden controlar i tractar. A continuació et presentem un llistat de les actuacions més freqüents que podem realitzar en funció dels dubtes que se’t presentin. Mira les imatges fins el final, cada mosaic és únic!

 


 

Última actualització de la pàgina: 22/9/2020