Itineraris

Mosaics a les farmàcies del Casc Antic

Aquest recorregut ens portarà a veure decoracions en mosaic de farmàcies, principalment d’època modernista i algunes d’època posterior. Des 63 farmàcies modernistes que obriren a Barcelona, en queden avui 24 que conserven la decoració de l’època.

Punt de partida: ronda de Sant Pere, 40 / carrer del Bruc, 10 (Metro: Urquinaona)
Punt d’arribada: la Rambla, 38 (Metro: Drassanes)
Mitjà: recorregut a peu
Temps estimat: 1h30
Consell: realitzar la visita en horaris d’obertura de les farmàcies per poder veure’n l’interior

Itinerari

 1. 1.- Ronda Sant Pere, 40. Antiga farmàcia Doctor Palomas

  Comencem el recorregut amb una de les tres farmàcies de l’itinerari que han perdut el seu ús original. Encara que l'establiment ja no conservi la decoració interior original, els dos plafons de la façana són entre els mosaics de farmàcia més importants.

 2. 2.- Carrer de Sant Pere Més Baix, 52. Antiga farmàcia Padrell

  Aquí no trobarem mosaics però sí un magnífic vitrall a l'aparador d’entrada i un punt simbòlic del recorregut ja que es tracta de la farmàcia més antiga de Barcelona.

 3. 3.- La Rambla, 121. Farmàcia Nadal

  Amb aquesta decoració passem a un estil més Noucentista, fins i tot amb un toc de Sezession vienès.

 4. 4.- Carrer del Carme, 23. Antiga farmàcia Comabella

  Les dues farmàcies que veurem al carrer del Carme, aquesta i la del número 84, són bons exemples de dues tipologies de mosaics modernistes: mosaic de paviment de pedra i mosaic de paret de ceràmica. Aquest és obra del mosaïcista Mario Maragliano.

 5. 5.- Carrer del Carme, 84. Farmàcia del Carmen

  La segona farmàcia modernista del carrer del Carme ens presenta un mosaic de ceràmica obra de Lluís Brú i Salelles.

 6. 6.- La Rambla, 77. Casa Doctor Genové

  Farmacèutics de renom, la família Genové fou una des les primeres en fomentar la indústria farmacèutica a la ciutat. La decoració en mosaic de la façana reflecteix l'activitat i l'èxit de la família.

 7. 7.- Carrer de Sant Pau, 33. Antiga farmàcia Doctor Roig

  Amb una decoració d'estil eclèctic, aquesta farmàcia tingué renom gràcies a la marca de medicaments Vian, creada pel Dr. Roig.

 8. 8.- Carrer de Ferran, 7. Farmàcia de la Estrella

  Aquest establiment conserva una catifa de mosaic hidràulic de tipus "granit de marbre comprimit", caracteritzat per la granulometria de l'àrid que li dóna un aspecte semblant al terratzo.

 9. 9.- La Rambla, 44. Farmàcia Aguilar

  El paviment de la farmàcia està realitzat amb tessel·les de gres ceràmic, una tècnica musiva poc freqüent, situada a mig camí entre els mosaics de tessel·les de pedra i el mosaic de gres ceràmic de tipus Nolla.

 10. 10.- La Rambla, 38. Antiga farmàcia Boatella

  Encara que per fora no doni la impressió de ser una farmàcia modernista, l’interior és una petita joia. Com diu el periodista Permanyé, es tracta d’una mena de Doctor Jekyll i Mister Hyde!