• Carrer de Fernando Poo
  • Sant Martí
  • Altres tècniques de mosaic
  • Segona meitat del segle XX
1 imatge | 1 participant
(Foto: Xesco O.)

(Foto: Xesco O.)

MOSAIC
Descripció: paviment de la vorera del carrer. El mosaic està realitzat amb panots, originalment de ciment hidràulic, actualment fabricades en formigó. Són de forma quadrangular, de 20 x 20 cm i estan decorats amb una flor de quatre pètals en relleu enfonsat. “El disseny original il·lustra el paviment de l’entrada de la casa Amatller -Josep Puig i Cadafalch, 1900- i d’aquest motiu se’n va fer un model de panot per pavimentar l’espai públic barceloní. Correspon a la composició número 4 [d’entre les cinc] propostes per a la pavimentació de les voreres de l’Eixample de 13 de novembre de 1906. (…). El 1997 apareix en el logotip de l’Institut del Paisatge Urbà, i més tard en el panot circular i vermellós distintiu de la ruta del Modernisme, dissenyat per Enric Satué.” (Perers 2016:doc. 12). Avui ha esdevingut un dels símbols de la ciutat.

El nom del carrer, en canvi, està dissenyat amb panots lletres. Aquest mètode de senyalització urbana es comença a instal·lar a partir del 1916, moment en què encara hi havia absència d’edificis a molts terrenys de la ciutat. La retolació dels carrers a la voravia es va presentar llavors com a una bona solució per a resoldre el tema de la nomenclatura. Aquesta nova senyalització es situa a tocar dels xamfrans, són del mateix format i mida que la resta de panots i, en origen estaven realitzats amb ciment pòrtland blanc, com aquest exemple del carrer de Fernando Poo. A partir del final dels anys seixanta, ” una tímida normativa municipal obliga a col·locar guals als passos dels vianants de les voreres noves, justament allà on hi ha les inscripcions. Però fins a la darreria dels setanta no començarà a aplicar-se” (Perers 2016:81). Moltes inscripcions han desaparegut aquests darrers anys arran dels treballs de repavimentació de les voreres.
Època: segle XX
Autor del panot “Flor”: J. Puig i Cadafalch, dissenyador
Autor del panot lletra:
“Res no evidencia que la tipografia dels panots lletra fos fruit d’un encàrrec a un tipògraf. Fa tota la cara que les indicacions donades al primera plànol serviren de base a l’operari que n’havia de fer els motlles de fosa i ell mateix en degué fer la formalització final”. (Perers 2016:77).
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
PERERS, Frederic (2016). Voreres, la memòria subtil. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.

Última actualització de la pàgina: 23/8/2022