• Carrer de Sant Pau, 99. Església del monestir de Sant Pau del Camp
  • Ciutat Vella
  • Mosaic de tessel·les
  • Segle XX
9 imatges | 3 participants
(Foto: M. Molinas)

(Foto: M. Molinas)

MOSAIC
Descripció: paviment de l’església que recobreix la nau central, les dues naus laterals i les dues absis laterals, formant així un conjunt de sis plafons. Els mosaics estan realitzats amb tessel·les de pedra principalment de forma quadrangular. Els quatre plafons de les naus estan decorats amb mosaics a mode de catifes amb motius geomètrics i puntualment figuratius, tots ells emmarcats per tres franges exteriors, dues blanques i una central negre. Els plafons s’enllacen gràcies a una sanefa trenada. Els dos plafons de les absis estan decorats, en canvi, amb amb una catifa contínua de color blanc i una franja negra que segueix la forma de l’arquitectura.

(Fotogrametria: P. Majó)La nau del cantó de l’Evangeli (a l’esquerra) està decorada amb un mosaic el motiu central del qual representa un cercle amb bucles de color negre, gris, blanc i taronja.

La nau central està dividia en dos espais quadrangulars. El plafó a proximitat de l’absis té un motiu de rombe amb bucles. Cada bucle acull motius figurats de caire religiós: un llibre amb la inscripció EPISTOLAE DIVI PAULI APOSTOLI, el motiu de la Font de la vida, un altre cercle amb la Dextera Domini, i un motiu no identificat. Al centre del rombe es desenvolupa un rectangle amb bucles que acull un element en forma de diamant ataronjat.

El segon plafó està decorat amb un motiu de rombe amb bucles, al centre del qual es desenvolupa un cercle amb bucles que acull un un motiu central que representa una flor de vuit pètals de color taronja.

La nau del cantó de l’Epístola (a la dreta) està decorada amb un mosaic el motiu central del qual representa tres cercles amb dos bucles i una línia perimetral de color negre, gris, blanc, rosa i taronja.
Època: finals del segle XIX, inicis del segle XX
Autor: desconegut
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
ABAC Conservació-restauració SL (2015). Memòria de la intervenció preventiva de restauració i adequació, de l’estudi de l’estat de conservació i de la proposta d’actuació futura. Paviment de mosaic de l’església de Sant Pau del Camp de Barcelona.

EDIFICI
Arquitecte: desconegut
Època: segle XII
Estil: Romànic
Ús original: religiós
Font de la informació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Sant Pau del Camp [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
LLOBET i FONT, S., TORRA i CAMPOS, G. (2017). “Monestir de Sant Pau del Camp. Paviment de mosaic de l’església”. Anuari d’Arqueologia i patrimoni de Barcelona 2015:209-218 [En línia].

LLOBET FONT, S., MOLINAS DAVÍ, M. (2020). “Monestir de Sant Pau del Camp. Extracció selectiva del mosaic de l’església”. Anuari d’Arqueologia i patrimoni de Barcelona 2018:259-262 [En línia].

MONESTIRS DE CATALUNYA. Monestir de Sant Pau del Camp [En línia].

Última actualització de la fitxa: 27/4/2021