• Estació de metro Liceu (mosaic desaparegut)
  • Ciutat Vella
  • Altres tècniques de mosaic
  • Segona meitat del segle XX
14 imatges | 2 participants
(Foto: B. Borràs Pujol)

(Foto: B. Borràs Pujol)

MOSAIC
Descripció: dos murals situats originalment a l’estació del metro Liceu, avui desapareguts.  Els mosaics estan realitzats amb peces retallades de ceràmica esmaltada, de tessel·les de vidre i altres elements. La decoració fa al·lusió a les activitats que tenien lloc a les Rambles. En el plafó més gran s’hi veu, començant per l’esquerra, una parada de carnisseria del mercat amb la venedora tallant un tros, un mosso descarregant mercaderia, una venedora asseguda al costat d’un cabàs amb verdures i síndries, un pintor davant del seu cavallet, una dona i un nen portant globus davant l’entrada de metro, un senyor assegut llegint el diari, un cambrer amb una safata davant d’un bar, la font de Canaletes on s’hi veu un jove bevent directament del sortidor i omplint una ampolla i, finalment, l’escultura d’una dona ajupida. A l’extrem dret de la composició, la signatura dels artistes està acompanyada de l’escut de Barcelona i les lletres “EM”, inicials de “Escola Massana”, entitat qui rep l’encàrrec de l’obra.
El segon mural, de mides més reduïdes, representa una turista fent fotos del port davant d’una taula amb un sifó i una tassa, un enllustrador de sabates amb dos clients -una dona i un home- davant l’entrada de l’estació de metro, una dona amb un recipient agafant-ne la tapa i en rerefons l’escut de Barcelona, una parella vestida de gala entrant al teatre del Liceu, una florista asseguda i envoltada de de testos i rams de flors i, tancant la composició, un venedor d’una parada d’ocells i animals. El quadre es completa amb la signatura dels artistes i l’escut de Barcelona amb les lletres EM. Els mosaics estan realitzats amb una rica gamma de colors vius i peces disposades de tal manera a crear efectes de relleu i textures.

El mosaïcista autor de l’obra, en Carles Maurel, ens explica sobre aquesta obra: “Quan estàvem fent la ultima part del cambril de la Mercè, va arribar l’encàrrec dels dos mosaics per l’estació de metro Liceu. Això era al 1968 i s’acabaria al 1969. Els murals es donaven l’esquena, l’únic que tenien al mig era el túnel per on passava el metro. Aquests dos mosaics els vaig fer sobre planxa d’uralita. Es van col·locar no totalment aplacats a la paret sinó amb una mica de separació per evitar possibles humitats. Tots els altres mosaics els vaig fer sempre sobre fusta, normalment aglomerat. Tot i així, allà sempre hi havia problemes d’humitat i d’aigua i em trucaven perquè saltava alguna peça. Finalment, van decidir desmuntar el mosaic. Hi vaig anar a fer les fotos. Primer em van dir que el volien recol·locar a l’estació de metro de Drassanes. Però allà tampoc va poder ser perquè les mides no quadraven. Finalment, el van guardar en un magatzem de l’estació Groc. Allà estaven tots desmuntats amb mantes de protecció.” Fotos del 2005 mostren que el mural encara estava in situ.
Època: 1968
Autor: Pau Macià, dibuixant; Carles Maurel, mosaïcista (signat “Maurel Macià 68”)
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
AJUNTAMENT DE BARCELONA. SERVEI D’ARQUEOLOGIA. Entrevista a Carles Maurel, Barcelona 29 de setembre de 2021 [En línia].
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Escenes de la Rambla [En línia].
TRENSCAT.CAT. El metro de Barcelona. Liceu [En línia].

Última actualització de la pàgina: 5/10/2022