• Plaça d’Angeleta Ferrer 2 / Carrer de la Selva de Mar, 191-211. Institut Infanta Isabel d’Aragó i Institut Joan d’Àustria
  • Sant Martí
  • Mosaic de rajola ceràmica
  • Segona meitat del segle XX
32 imatges | 2 participants
(Foto: T. Mayral)

(Foto: T. Mayral)

MOSAIC
Descripció: conjunt de setze plafons situats a les façanes dels dos edificis, dotze plafons estan col·locats entre la primera i la segona planta i dos més a les extremitats, sobre les parets mitgeres. Els mosaics estan realitzats amb rajoles de ceràmica esmaltada  de forma rectangular. La decoració representa al·legories de les arts i de les ciències, en referència al rol educatiu dels instituts. El plafó situat a una de les extremitats, sobre l’edifici de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó, porta el nom de l’establiment i representa tres noies vestides amb uniforme blanc fent gimnàstica, amb la bandera catalana en rerefons. Sota la inscripció estan representats el calze i el colom en al·lusió a la comunió. El plafó a l’altre extremitat, sobre l’edifici de l’Institut Joan d’Àustria, representa un noi amb l’uniforme de gimnàstica masculí, la bandera d’Espanya en rerefons i, sota el que deuria ser la inscripció de l’institut, un crismó i un peix en al·lusió a la fe cristiana. En els altres plafons estan representats: els símbols matemàtics de sostracció, suma, multiplicació i divisió; dues dones vestides amb togues, una portant un cartell que l’altra sembla llegir; un llibre, una ploma i el que podria interpretar-se com una tauleta amb inscripcions jeroglífiques; columnes iòniques, un vaixell i una àmfora; una flor amb arrels, una roca, un ocell i un peix; dues molècules, una representada amb un model corpuscular i l’altra amb un model cristal·lí; una nau espacial anant de la Terra a la Lluna; un mapamundi i una embarcació vikinga; la fusió nuclear d’àtoms; un escriba i escriptura cuneïforme; i, finalment  una mà agafant una vara, un llibre i els noms de Plató, Sòcrates, Aristòtil i Kant.
Època: 1962
Autor: Eusebi Díaz Costa, ceramista (signat “DC”)
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
AURO INVENTO. BUTLLETÍ DE LA SOCIETAT D’ESTUDIS DE LA VERNEDA DE SANT MARTÍ (2023). Els plafons ceràmics dels instituts de Joan d’Àustria i Infanta Isabel [En línia].

EDIFICIS
Arquitecte: Francesc Adell Ferrer
Època: 1962
Ús original: ensenyament
Font de la informació: Cadastre

MÉS INFORMACIÓ
INSTITUT INFANTA ISABEL D’ARAGÓ. Història [En línia].
ROCAS GUTIÉRREZ, X. (2021). Díaz Costa. Ceramista. La Bisbal d’Empordà: Terracotta Museu, Ajuntament de la Bisbal d’Empordà.
RONDALLER (25/06/2024). Educació i ciència són la millor herència. Els murals ceràmics de l’institut Infanta Isabel de Sant Martí de Provençals [En línia].
TERRACOTTA MUSEU DE CERÀMICA DE LA BISBAL D’EMPORDÀ. Díaz Costa. Ceramista [En línia].

Última actualització de la pàgina: 5/7/2024