• Plaça de Sant Jaume, 4. Palau de la Generalitat, paviment de la Sala del Govern
  • Ciutat Vella
  • Altres tècniques de mosaic
  • Primera meitat del segle XX
2 imatges | 1 participant
(Foto: anònim)

(Foto: anònim)

MOSAIC
Descripció: paviment de la Sala del Govern, antiga Sala Nova del Consistori -també anomenada Saló Daurat o Sala Tarradellas. El mosaic està compost per lloses de pedra de forma quadrangular, rectangular, triangular i pentagonal. La decoració consisteix en una quadrícula de color vermell resseguida de blanc amb quadrats negres i blancs a les interseccions. L’interior de la quadrícula conté peces geomètriques formant un motiu de creu grisa amb el centre blanc, i peces de color rosa a les cantonades.

Originalment la Sala Nova del Consistori va ser decorada amb un paviment i un arrimador de rajoles esmaltades, obra que el ceramista Lorenzo de Madrid va realitzar entre el 1596 i el 1608.  A partir del 1716, la a Casa de la Diputació del General va passar a ser la seu de la Reial Audiència borbònica, sent l’objecte de modificacions. El 1908, durant obres de reforma, Josep Puig i Cadafalch en va trobar restes que va extreure i dipositar al Museu de Barcelona, una part, però, es va conservar al terra de la sala contigua. El 2018, el paviment es va restaurar i es va poder completar parcialment gràcies a les rajoles que el Museu del Disseny, heureu del Museu de Barcelona, conservava. Quant al paviment actual de la Sala del Govern, no és fins el 1920-1923 que es va col·locar la pavimentació amb lloses de pedra.

Època: 1920-1923
Autor: Joan Rubió i Bellver, arquitecte
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
CARBONELL I BUADES, M. (dir.) (2015). El Palau de la Generalitat de Catalunya. Art i arquitecturaBarcelona: Generalitat de Catalunya [En línia].

EDIFICI
Arquitecte: Pere Ferrer; Josep Puig i Cadafalch, restauració del 1908; Joan Rubió i Bellver, restauració del 1925
Època: 1569-finals del segle XVI, construcció de la Sala Nova del Consistori
Estil: reinaxentista
Ús original: administratiu
Font de la informació: CARBONELL I BUADES, M. (dir.) (2015). El Palau de la Generalitat de Catalunya. Art i arquitecturaBarcelona: Generalitat de Catalunya [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Palau de la Generalitat [En línia].
FERNÁNDEZ DEL MORAL, I. (2020). “Eines de classificació. Una mostra del repertori ceràmica català al Museu del Disseny de Barcelona”. A Homenatge al Dr. Alberto López Mullor. Estudis sobre ceràmica i arqueologia de l’arquitectura, p.381-390 [En línia].
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General del Patrimoni Cultural. Cercador del Patrimoni Arquitectònic. Palau de la Generalitat [En línia].
NAVAS FERRER, T. (2018). “Els paviments dels interiors de Barcelona”. A Les Arts aplicades a Barcelona, p. 222-246. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Àmbit.
POBLES DE CATALUNYA. Saló Daurat (Sala del Govern) [En línia].
PUIG I CADAFALCH. J., MIRET I SANS, J. (1911). El Palau De La Diputació General De Catalunya. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans.

Última actualització de la pàgina: 25/4/2023