A totes les dones! Testimonis de la Segona República a la Transició democràtica
Aquesta activitat pretén fer una aproximació a les conquestes que van dur a terme les dones de la Segona República en la lluita pels drets i la igualtat de gènere. Tot i que els rols tradicionals de les dones van seguir existint, molts dels progressos van ser possibles gràcies a la implicació social i política que les dones van protagonitzar en aquest període.
A través d'aquesta activitat recuperarem aquests testimonis tot posant a l'abast de l'alumnat un conjunt documental procedent principalment de l'Arxiu Municipal de Barcelona, a través del qual descobrirem quines van ser les conquestes femenines durant la Segona República i com aquestes van ser eliminades pel règim franquista.
Els temes tractats són els que tenen a veure tant amb l'àmbit formatiu, del treball i la llar, com amb el polític, social, cultural i esportiu.
Objectius d'aprenentatge:
- Investigar a través de les fonts històriques el món femení amb perspectiva de gènere des de la Segona República fins a la Transició democràtica.
- Aprofundir en les problemàtiques relacionades amb la dona en la societat del segle XX.
- Investigar el món de la dona en els àmbits de la formació, la llar, el treball i en el terreny social, a través de fonts d’informació històrica i d’objectes.
- Valorar el paper de la dona en el període estudiat i, específicament, distingir les diferències entre la vida durant la República i durant la dictadura franquista.
- Apropar l’alumnat al que ha estat la lluita feminista al llarg del segle XX.
- Aprendre a identificar les desigualtats de gènere.
- Relacionar diferents tipus de fonts d’informació a través de la seva anàlisi.
- Aplicar coneixements relacionats amb el paper de la dona durant la Segona República, la Guerra Civil Espanyola i el franquisme.
- Aproximar-se a les conseqüències de la desigualtat, valorar la cultura de la pau i del respecte.
Cicles educatius: educació secundària obligatòria i postobligatòria.
Durada aproximada de l’activitat: 1:30 h.
Preu: activitat gratuïta.
Inscripcions: arxcap_comunicacio@bcn.cat