Biblioteca

La Biblioteca Horta-Can Mariner va obrir les portes el febrer del 2008 i es troba al nucli antic del barri d'Horta, dins el recinte de l'antiga masia de Can Mariner. És un equipament cultural i de proximitat per als veïns dels barris d'Horta, la Clota i la Font d'en Fargues, i de la resta del districte d'Horta-Guinardó.

Amb 1.702 metres quadrats, consta de quatre plantes que abasten tots els serveis, la sala d'actes Pep Montanyès i el conjunt de la col·lecció documental. També disposa d'un jardí, al qual s'accedeix des del carrer del Vent i des de la primera planta de la biblioteca. Al jardí, hi trobareu l'escultura El malson de la Ventafocs, de Marisa Ordóñez, instal·lada el 8 de març de 2008 per denunciar la violència de gènere.

La masia on s'ubica la biblioteca es coneix amb el nom de «Can Mariner» l'origen de la qual es remunta al segle XI, encara que una de les primeres notícies del mas daten dels voltants del 1200, quan es coneixia, primer, com el «mas de Fàbrica» i, més tard, com el «mas Ferrer». En el seu moment va ser una de les masies més importants del pla de Barcelona.

L'edifici, inclòs en el catàleg del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic de la ciutat de Barcelona, el va rehabilitar per a ús bibliotecari el Taller d'Enginyeria Ambiental, amb l'arquitecte Josep Vila i Bayó al capdavant.

S'han conservat elements característics de l'antiga masia, com ara una de les xemeneies o els finestrals. També s'ha recuperat part del terra original, algun sostre, la façana amb el rellotge de sol, i s'ha rehabilitat el jardí.