Biblioteca

La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu és la biblioteca del barri del Raval, oberta a qualsevol ciutadà i ciutadana que en vulgui utilitzar els serveis.És un centre obert a tothom, viu i dinàmic, que permet compartir recursos i gaudir de serveis per accedir a la informació, a la cultura i al coneixement.És un espai cultural, de trobada i d'intercanvi. Fomenta el gust per la lectura i promou propostes per afavorir la reflexió i el diàleg. Organitza i ofereix activitats per gaudir del temps lliure.

Treballa en xarxa amb la resta de biblioteques públiques i comparteix projectes amb entitats, escoles, casals i altres equipaments del seu entorn.

Les dependències que avui ocupa la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu formaven part de l'antic Hospital de la Santa Creu, traslladat des del principi del segle passat a l'actual Hospital de Sant Pau. Com a institució hospitalària, l'Hospital de la Santa Creu és una de les més antigues del món. El seu origen es remunta al final del segle X, quan era asil i hospital de pelegrins.

La Biblioteca Infantil Santa Creu i la Juvenil Sant Pau es van crear per separat els anys 1940 i 1941, respectivament, a diferents espais del recinte hospitalari de la Santa Creu. L'any 1970, la Biblioteca Sant Pau es va traslladar al recinte que ocupa ara i cinc anys més tard s'hi va incorporar la Biblioteca Santa Creu. Des de l'any 1997 és una sola biblioteca amb diverses àrees per atendre el públic de diferents edats.

Actualment es poden consultar els dietaris històrics de les dues biblioteques: des de l'any 1942 fins al 1973 de la biblioteca Sant Pau, i del 1940 i fins al 1975 en el cas de la Biblioteca Santa Creu, que ara són accessibles per a tots els públics des del web de la Memòria Digital de Catalunya.