Visites guiades al Taller Masriera a partir del 9 de gener

23/12/2020 - 14:42 h

Arquitectura. El dissabte 9 de gener serà el primer dia de portes obertes en aquesta finca catalogada obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, construïda l'any 1882.

L’Ajuntament de Barcelona oferirà visites guiades de caràcter històric i arquitectònic en aquest edifici singular del carrer Bailèn 70 en forma de temple, de propietat municipal des del passat estiu amb l’objectiu de destinar-lo a equipaments comunitaris del barri. El Districte ha previst que les visites es facin al llarg de tot l’any 2021, coincidint amb la celebració del procés participatiu amb les entitats i associacions veïnals per definir els usos del Taller Masriera. Aquest procés serà el pas previ i necessari a la redacció del projecte executiu de rehabilitació integral de l’edifici que es farà durant el 2022.

Després de l’èxit que va suposar la jornada de festival 48h OpenHouseBCN, celebrada el passat 24 d’octubre de 2020, amb gairebé 300 visites en un sol dia i cues d’espera properes a les 4 hores, el Districte de l’Eixample ha treballat per tal de poder obrir a  la ciutadania aquest edifici de manera regular.

Les visites començaran el proper 9 de gener i es faran el primer o segon dissabte de cada mes, segons el calendari. Aniran a càrrec de personal especialitzat en la gestió d’esdeveniments culturals i amb coneixements històrics i arquitectònics. Es programaran tres visites, d’entre 30 i 45 minuts d’explicació, a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30h i amb grups d’un màxim de 15 persones. L’organització, a càrrec dels arquitectes Sergio Alonso i Ariadna Gutiérrez, ja ha previst que aquest aforament es podrà revisar en tot moment en funció de la situació sanitària i els protocols establerts i segons la demanda de visites.

La visita s’iniciarà al pati previ, a les escales principals d’accés, i continuarà pel vestíbul per donar accés al pati de butaques del teatre. Aquest és l’espai més adequat per fer explicacions a grups grans a l’interior de l’edifici, ja que es tracta d’una superfície àmplia i amb bona acústica. A continuació es visitarà la sala de billar i treball i es passarà a la capella de planta baixa. D’aquí es pujarà a la planta primera, on es visitarien les habitacions i la capella. L’últim tram de la visita passa pel pati del darrere de planta primera, l’amfiteatre i les escales que baixen al vestíbul.

Les reserves s’han de fer a través de la plataforma Eventbrite, fet que garantirà el control d’aforaments i la gestió de les llistes d’assistents.

Un edifici d’estil neoclassicista

Obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, l’edifici va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista. La finca està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. La principal característica del Taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, i el jardí que té davant. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m²  i una superfície construïda de 1.861 m².