Fem barri mentre cuinem a la Cuina Comunitària de Sant Antoni

La Cuina Comunitària del barri de Sant Antoni és un espai obert i inclusiu que utilitza la cuina com a eina per fomentar la convivència, la cohesió social i la sostenibilitat al barri, des d’una mirada interseccional que reconeix i valora la diversitat de gèneres, edats, orígens i realitats. Les entitats van presentar el projecte a la darrera sessió ordinària de l’any del Consell del barri de Sant Antoni, que va tenir lloc el passat dimarts 2 de desembre.

Activitat de la Cuina Comunitària de Sant Antoni
09/12/2025 - 17:19 h - Cultura i lleure

Actualment, a la Cuina Comunitària de Sant Antoni s’hi desenvolupen quatre activitats:

  • Cuina oberta: un espai inclusiu i intercultural on cuinar és només l’excusa per compartir i posar-se al dia del que es cou al barri de Sant Antoni.
  • Cuinem plegats, petits i grans: espai intergeneracional on els infants conviuen amb els adults i elaboren receptes de cuina.
  • Veus al plat: activitat intercultural on les persones participants cuinen un àpat i el mengen mentre parlen dels reptes i oportunitats culturals del barri.
  • Veïna, baixa la cadira: lloc de trobada, aprenentatge i suport mitjançant tallers i xerrades feministes sobre diferents temes com la igualtat de gènere, els drets laborals, la salut o l’educació.

A més d’aquestes activitats, també s’ofereixen cinc projectes, que es realitzen conjuntament amb altres serveis o entitats del barri.

  • All i ceba: projecte que utilitza la cuina com a eina d’inclusió i lluita contra l’estigma en salut mental. Busca promoure vincles entre les persones del Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Esquerra de l’Eixample i el veïnat del barri de Sant Antoni.
  • Mengem Plegats: projecte d’inclusió social adreçat a persones en situació de sensellarisme. A través de la cuina es fomenta la dignitat, la participació activa i la creació de vincles amb el veïnat i altres col·lectius del barri.
  • Berenar i més: projecte comunitari que promou una alimentació saludable, l’aprofitament dels aliments i la cohesió social al barri de Sant Antoni.
  • Xup xup de les veïnes: Aquest projecte, creat per les veïnes del barri, esdevé un lloc on cuinar i experimentar a més de donar suport a altres projectes i activitats de la Cuina Comunitària i del bari de Sant Antoni.
  • Cuina de temporada: projecte de cuina sostenible i de proximitat per donar coneixement sobre el calendari d’aliments de temporada per tal de saber quan els podem menjar.

La Cuina Comunitària també col·labora amb altres entitats, associacions i federacions vinculades al barri:

  • L’escola cuina al mercat: la Federació de Mercats Municipals (FEMM) ofrereix un projecte educatiu en què l’alumnat de les escoles de primària del barri visita el mercat i aprèn receptes de temporada.
  • Mujeres Pa’lante: el projecte Mujeres Pa’lante imparteix diversos cursos adreçats a dones immigrants per tal que puguin conèixer i aprendre la cuina mediterrània.
  • EAMISS: l’associació EAMISS ofereix un espai on les famílies nouvingudes s’ajunten i utilitzen la cuina com a mitjà per generar un ambient de germanor i sentir-se com una família.

Totes aquestes activitats es van presentar al darrer Consell de Barri de Sant Antoni, que va tenir lloc el passat dimarts 2 de desembre. En aquest acte, els diferents grups organitzatius van explicar en què consistia cada una d’elles i van animar el veïnat a inscriure’s.

Molt més que cuina

La Cuina Comunitària busca crear espais de trobada intercultural, intergeneracional i divers, posant especial cura en la inclusió dels col·lectius més vulnerables per fomentar la cohesió social. Amb aquesta iniciativa es potencien les dinàmiques de les comissions de la Taula Comunitària i de la resta de dinàmiques comunitàries del barri per tal de construir comunitat, vincles i solidaritat entre fogons.

Una forma d’aprendre els valors de cuinar

Les diferents activitats i projectes que es realitzen busquen realçar la cuina amb el seu component creatiu, cultural, social i potencial transformador per tal de fomentar l’apoderament. A més, es treballa l’aprofitament, l’alimentació saludable, de proximitat i de temporada, i la lluita contra el malbaratament.

L’any passat la Cuina Comunitària va ser tot un èxit, amb un total de 6.770 participants (3.968 majors d’edat i 2.844 infants). Ara, arriben noves activitats i projectes amb l’objectiu de fomentar les relacions entre el veïnat a través de la cuina. Si vols formar part d’alguna d’elles, pots formalitzar la inscripció els dimecres a la tarda a l’espai de la Cuina Comunitària, al carrer de Tamarit, 171 (sota el Mercat de Sant Antoni).