Aquests tòtems complementen les noves propostes d’enllumenat, estrenades el 2021 en vies cèntriques de la ciutat i que, fruit d’un concurs de disseny, busquen crear una imatge pròpia de Nadal a la ciutat, que se seguiran potenciant els pròxims anys. D’aquesta manera, es combinaran els elements tradicionals que simbolitzen les noves estructures i els enllumenats amb disseny propi de Barcelona. L’objectiu de la col·locació dels tòtems és fer que la il·luminació de Nadal arribi a punts nous de la ciutat, incloses les ubicacions menys cèntriques.
On es podran veure?
Es podran veure estructures d’aquest tipus en emplaçaments com el carrer de Vallcivera al barri de Ciutat Meridiana, la plaça de les Fonts al Baró de Viver, la plaça del Congrés Eucarístic al barri del Congrés i els Indians o les places de Sarrià o la Bonanova, entre d’altres. Amb el mateix objectiu, també s’il·luminaran les façanes de 14 edificis singulars repartits per tota la ciutat, com la Torre de les Aigües del Besòs, la Masia de Torre Llobeta, el Viaducte de Vallcarca o la Casa Golferichs de l’Eixample.
L’enllumenat és un element clau per contribuir a l’impuls del teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques i l’Ajuntament i les associacions comercials coincideixen a veure’l com una de les mesures més efectives per fomentar les compres als comerços locals. Aquest any, hi haurà 110 quilòmetres d’espais amb llums, 6 més que l’any passat. L’acte oficial d’encesa es farà el 28 de novembre i es podran veure les vies il·luminades fins al dia de Reis.
S’il·luminaran, de nou, espais com la plaça Urquinaona, l’avinguda Paral·lel, la Via Laietana, la Rambla, i, també, el passeig de Sant Joan (en el tram entre l’avinguda de Vilanova i la Gran Via de les Corts Catalanes), que es va incorporar l’any passat a la llista d’espais que tenen enllumenat per iniciativa de l’Ajuntament. També tindran llums la plaça Catalunya, la Gran Via, la ronda Sant Pere, i el carrer Balmes, que mantenen les propostes dels anys anteriors.
Ajuts a les associacions comercials
El consistori, d’altra banda, manté per cinquè any consecutiu la subvenció extraordinària del 75% per a l’enllumenat nadalenc que promouen les associacions comercials. La dotació total prevista per a aquestes ajudes és d’1,4 milions d’euros. En l’apartat de Foment del Comerç als Barris s’il·luminaran 20 carrers.
Un any més, es posa atenció a indrets on el teixit comercial es pot trobar afectat per obres de llarga durada. Aquestes actuacions inclouen 25 carrers repartits pels districtes de Ciutat Vella, les Corts, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí. S’il·luminaran, també, 48 carrers en el marc del Pla de Barris i tornaran a tenir enllumenat nadalenc les façanes dels 39 mercats municipals.
Més hores de llum i pressupost
Un altre dels canvis importants d’aquesta campanya de Nadal és que els llums estaran encesos durant més hores. Ho podran estar des de les 17:30 hores i fins a la una de la nit de diumenge a dijous i de 17:30 hores i fins a les dues de la nit els divendres, dissabtes i vigílies de festius. Aquesta mesura permet un màxim d’encesa durant tota la campanya de 322 hores i 30 minuts.
Els nous horaris, que s’ajusten a la visió que té l’Ajuntament de l’enllumenat com un dels factors importants per fomentar la celebració nadalenca i el dinamisme econòmic a la ciutat, donen resposta a les peticions del sector comercial i de la restauració.
La dotació pressupostària total de l’Ajuntament per a totes les propostes d’enllumenat d’aquest any és de 3,3 milions d’euros, un 13% més alta que la de l’any passat. La partida més gran (1,8 milions) és per a la producció, instal·lació, manteniment i desinstal·lat dels enllumenats promoguts pel mateix consistori.
La xifra inclou també la partida destinada a subvencions per als eixos comercials (1,4 milions d’euros) i la subvenció per als comerços emblemàtics (48.400 euros), entre d’altres.