A Catalunya hi ha diversos tipus de centres de protecció per als infants i adolescents desemparats, en funció del tipus de cas i l'edat. Són els centres d'acolliment, els centres residencials d'acció educativa (CRAE) i els centres residencials d'educació intensiva (CREI).
Centres d'acolliment per a infants i adolescents
Són centres residencials per a l'atenció immediata i transitòria de l'infant i adolescent de 0 a 18 anys que s'ha de separar del seu nucli familiar mentre es duu a terme el diagnòstic de la situació i es determina la mesura que cal aplicar.
L'objectiu d'aquests centres és, per tant, l'observació, el diagnòstic, la guarda i l'educació en les situacions d'urgència de les persones menors en alt risc social.
Centres residencials d'acció educativa (CRAE)
Aquests establiments ofereixen a l'infant o adolescent de 0 a 18 anys un recurs alternatiu a un medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les necessitats bàsiques.
Als CRAE s'aplica la mesura d'acolliment simple en una institució i les persones poden accedir-hi per derivació de la DGAIA.
Alguns d'aquests centres són de titularitat pròpia de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i d'altres pertanyen a entitats d'iniciativa social, concertats amb la DGAIA.
Centres residencials d'educació intensiva (CREI)
Són serveis residencials que acullen, durant una estada limitada, les persones adolescents i joves de 12 a 18 anys tutelades per la Generalitat de Catalunya que presenten alteracions de la conducta que requereixen uns sistemes d'educació intensiva.
Aquests centres tenen com a objectiu donar resposta educativa i assistencial a aquests infants i adolescents, per la qual cosa disposen de mesures estructurals de protecció per a la guarda i l'educació.