Agermanament entre escoles i pagesia, una prova pilot que tanca el curs amb molt bona nota

30/07/2024 - 09:19

Davant l'èxit d'aquesta iniciativa per apropar la ciutat i el camp, es confirma que el projecte tindrà continuïtat el curs 2024-2025.

La iniciativa demostra que agermanar escoles i pagesia és una eina potent per a l'educació ambiental i la promoció d'una alimentació sostenible.

El projecte pilot d’Agermanament entre centres escolars i pagesia ha tancat el curs 2023-2024 amb una valoració tan positiva entre totes les participants que ja s’ha confirmat la seva continuïtat pel curs vinent i passarà de 4 a 15 centres participants.

Durant aquests primers mesos de vida, el projecte s’ha consolidat com una iniciativa clau per apropar els nens i nenes del món urbà al món rural i al mateix temps, posar en valor la feina de la pagesia. De fet, s’han creat relacions sòlides entre les escoles i les explotacions agrícoles participants, promovent el diàleg i la comprensió mútua entre el món urbà i el rural.

A més, també s’ha aconseguit fomentar entre l’alumnat una alimentació sostenible i culturalment adequada. D’una banda, la canalla ha après sobre la producció d’aliments de proximitat, però sobretot sobre la importància i els valors d’una alimentació saludable, respectuosa amb el medi ambient i socialment sostenible.

Primers participants

Al projecte ha participat alumnat de segon i tercer cicle de primària de centres escolars públics de la Regió Metropolitana de Barcelona, donant preferència a centres que es troben en entorns d’alta complexitat. Finalment, els centres pioners d’aquest agermanament han estat: l’Escola Marinada i l’Escola Mercè Rodoreda –totes dues a Nou Barris-, l’Escola Institut Baldomer Solà i l’Escola La Floresta.

Pel que fa a les explotacions agrícoles implicades han estat Cal Notari i l’Hort de l’eriçó -totes dues a Sant Boi de Llobregat-, l’Ortiga a la Floresta, l’Hort d’en Pau a Alella i La Selvatana a Campllong.

A banda de l’alumnat, els centres i les explotacions agrícoles, hi ha un quart agent imprescindible per a l’èxit del projecte: les empreses gestores de menjador. Aquestes han estat en tot moment acompanyades i rebut seguiment tècnic per assessorar en l’abastiment d’aliments de proximitat i temporada, de manera que l’experiència de l’alumnat al camp, l’aula i al menjador està lligada per un mateix fil conductor, el de l’alimentació sostenible.

Continuïtat i expansió

L’any vinent hi participaran 15 escoles, que col·laboraran en la cocreació del programa del curs que ve. A més, s’ha creat una guia didàctica que estarà a disposició dels centres educatius per facilitar la implementació d’aquesta iniciativa.

El projecte d’agermanament entre escoles i pagesia és una iniciativa promoguda per l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) en el marc del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026 i l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, en col·laboració amb el projecte Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles, la Xarxa d’Escoles Verdes i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya.