Benvinguts i benvingudes a Barcelona!
La ciutat de Barcelona es troba a la vora del mar Mediterrani, al nord-est de la península Ibèrica.
Barcelona és la capital de Catalunya i, amb una població d’uns 1,6 milions d’habitants, és el segon municipi més poblat d’Espanya i el desè d’Europa.
La Barcelona actual és el resultat de més de dos mil anys d’història i s’ha caracteritzat per ser una ciutat acollidora que s’ha anat construint amb les aportacions de persones de diferents orígens i procedències.
La presència de nous residents d’arreu del món ha augmentat la diversitat cultural de la ciutat i l’ha convertit en un espai de trobada, diàleg i interacció entre barcelonins i barcelonines d’orígens culturals diversos.
Et convidem a formar part del veïnatge de Barcelona i a conèixer més sobre els recursos que la ciutat posa al teu abast.
Certifiquen la teva condició de resident de la ciutat i són necessaris per rebre el suport i els recursos orientats a fomentar la plena autonomia i inclusió social. Tant el suport com els recursos són part dels teus drets i no depenen del fet que tinguis regularitzada la situació administrativa a l'Estat. Per això, si acabes d'arribar a Barcelona, és important que facis els tràmits següents:
Empadrona’t
És la inscripció al registre d’habitants de la Ciutat de Barcelona. L'empadronament certifica la condició de persona resident de la ciutat de Barcelona. És el primer pas per a les persones que acaben d'arribar. Totes les persones, amb permís de residència o sense, s'han d'empadronar. És necessari per demostrar la residència al municipi en tràmits relacionats amb la Llei d'estrangeria i per accedir als serveis públics (educatius, sanitaris, etcètera).
Cada cop que canviïs de domicili has de donar-te de baixa del pis anterior i d’alta al nou. A més, totes les persones estrangeres no comunitàries empadronades, i que no tenen un permís de residència permanent, han de renovar la inscripció al padró cada dos anys, a comptar de la data d'empadronament inicial. La no renovació comporta la baixa del padró (article 16 de la Llei de bases del règim local).
Si estàs vivint en una habitació o no tens domicili fix a Barcelona, també pots empadronar-te.
Com ho he de fer
- Localitza l'oficina d’atenció ciutadana (OAC) del teu districte.
- Demana cita prèvia en línia o truca al 010.
- Ves-hi el dia de la cita amb la documentació següent:
- Document d'identificació personal.
- Justificació de residència al domicili: escriptura, contracte de lloguer o autorització d'empadronament signada pel propietari o una persona autoritzada.
- Justificació de residència sense domicili fix: cal sol·licitar a l’OAC un informe de residència al municipi de Barcelona perquè es faci la comprovació corresponent. Aquest informe previ és necessari per inscriure’s al padró.
Aquí trobaràs tota la informació detallada sobre l'empadronament.
Obtén la targeta sanitària
A Catalunya, totes les persones tenen garantit l'accés al sistema públic de salut, independentment de la seva situació administrativa. La targeta sanitària individual (TSI) és el document que permet accedir als serveis del sistema sanitari públic (centres de salut, hospitals, farmàcies...)
Com ho he de fer
Poden obtenir-la tots els ciutadans i ciutadanes empadronats, tinguin permís de residència o no en tinguin. Cada membre de la família ha de tenir la seva TSI, amb independència de l'edat. Cal dirigir-se al centre d'atenció primària de salut que correspongui per domicili i aportar la documentació que es demani segons la situació de cada persona.
- Localitza el centre d'atenció primària (CAP) més proper.
- Programa-hi una visita trucant al telèfon 933 268 901.
- Aquí trobaràs totes les entitats de la Xarxa d’Acollida i Acompanyament. Utilitza el filtre per trobar les entitats amb serveis específics en relació amb la salut.
A l’apartat Serveis de ciutat/Salut trobaràs més informació sobre el sistema sanitari públic.
Escolaritza els infants al teu càrrec
Els infants de 6 a 16 anys han d'estar escolaritzats obligatòriament.
- De 0 a 3 anys, han d'anar a una escola bressol.
- De 3 a 12 anys, han d'anar a un centre d’educació infantil i primària (CEIP).
- De 12 a 16 anys, han d'anar a un institut d’educació secundària (IES).
Com ho he de fer
El primer pas és la preinscripció. S'ha de presentar una única sol·licitud de preinscripció al centre educatiu que s'hagi demanat en primer lloc. Un cop coneguis en quin centre t’han assignat plaça (llistes publicades), cal confirmar l'acceptació de la plaça obtinguda fent la matrícula corresponent.
Abans d'iniciar el procés de preinscripció i matrícula, convé consultar la normativa vigent, el calendari, els procediments i els criteris. Es pot consultar al tauler d'anuncis dels centres educatius, als punts d'informació pública i als webs corresponents.
També te n'informaran a l’Oficina d’Atenció del Consorci d’Educació de Barcelona i als telèfons 010 i 012.
Com es pot obtenir plaça un cop començat el curs?
Cal adreçar-se a l’Oficina d'Atenció del Consorci d'Educació de Barcelona.