Benvinguts i benvingudes a Barcelona!
La ciutat de Barcelona es troba a la vora del mar Mediterrani, al nord-est de la península Ibèrica.
Barcelona és la capital de Catalunya i, amb una població d’uns 1,6 milions d’habitants, és el segon municipi més poblat d’Espanya i el desè d’Europa.
La Barcelona actual és el resultat de més de dos mil anys d’història i s’ha caracteritzat per ser una ciutat acollidora que s’ha anat construint amb les aportacions de persones de diferents orígens i procedències.
La presència de nous residents d’arreu del món ha augmentat la diversitat cultural de la ciutat i l’ha convertit en un espai de trobada, diàleg i interacció entre barcelonins i barcelonines d’orígens culturals diversos.
Et convidem a formar part del veïnatge de Barcelona i a conèixer més sobre els recursos que la ciutat posa al teu abast.
Per fer efectiu el teu dret a la ciutat, et convidem a conèixer diversos aspectes culturals, sociològics i polítics que també t'ajudaran a relacionar-te amb la resta de veïns i veïnes.
Un cop d’ull a la ciutat
Barcelona està dividida en deu territoris o districtes, els quals, a la vegada, estan dividits en barris.
- Ciutat Vella
- Eixample
- Sants-Montjuïc
- Les Corts
- Sarrià-Sant Gervasi
- Gràcia
- Horta-Guinardó
- Nou Barris
- Sant Andreu
- Sant Martí
L'accés als recursos bàsics de la ciutadania es fa segons el criteri de proximitat.
Cadascú s'ha d’adreçar al servei més proper al seu domicili: a l'escola, al centre d'atenció primària, etcètera, del seu barri.
- Materials didàctics pel coneixement de l'entorn editats per EICA: Juego de mesa y libros del alumno y el profesorado (en castellà)
Canals d’informació general
La ciutat disposa de serveis i recursos d'interès general. Pots informar-te i utilitzar-los segons les teves necessitats a través d'aquests canals.
A cada districte trobaràs una oficina d'atenció a la ciutadania.
Informació general i de serveis a la ciutat de Barcelona. Tel. 010: Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona.
A internet, pots consultar http://www.barcelona.cat
Altres telèfons d'interés
- 112: Telèfon únic d'emergències. Servei permanent les 24 hores. Gratuït. Urgències sanitàries, d'extinció d'incendis i salvaments, de seguretat ciutadana i de protecció civil.
- 092: Guàrdia Urbana
- 112: Mossos d'Esquadra
- 061: Urgències Mèdiques
- 080: Bombers
Conviure a Barcelona
- La bona convivència a la ciutat és responsabilitat de tothom. Així que, tant des de l'espai públic com des de qualsevol espai privat, hem de respectar la llibertat, la dignitat i els drets de totes les persones.
- És convenient assistir a les reunions de l'escala de veïns per conèixer les normes d'organització.
- Cal respectar el descans dels veïns i veïnes durant la nit, procurant no fer soroll entre les 22.00 i les 8.00 hores.
- L'horari de baixada de les escombraries recomanat és de 20.00 a 22.00 hores.
- Cada barri té un dia assignat per a la recollida de mobles i trastos vells. Cal deixar-los davant de la porteria entre les 20.00 i les 22.00 hores.
- S'ha de tenir cura del mobiliari urbà i utilitzar les papereres.
- Cal tractar amb consideració i solidaritat especial les persones que per les seves circumstàncies ho necessitin més.
- Participa en les activitats del barri.
- Per fer activitats que impliquin l'ocupació puntual de la via pública cal seguir el que estableixen les ordenances municipals i sol·licitar permís a 'Ajuntament.
- L'ús impropi de l'espai públic pot ser sancionat. Per exemple, la pràctica de juguesques amb diners, el consum de begudes alcohòliques, la venda ambulant il·legal, les pintades i grafits, orinar o escopir al carrer, etcètera.
Aprendre les llengües
A Catalunya hi ha dues llengües oficials: català i castellà, que coexisteixen en situació de bilingüisme. Aprendre les llengües autòctones facilita la inclusió social i laboral a la ciutat.
Per obtenir l’informe d'arrelament social és imprescindible saber les llengües oficials de Catalunya, tant català com castellà, i també per accedir a determinats llocs de treball.
- Al cercador de la Xarxa d’Acollida podeu filtrar la recerca i trobar les entitats que ofereixen recursos per a l'aprenentatge de català i castellà.
On es pot aprendre català?
- Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL): Ofereix cursos de català, acolliment lingüístic, voluntariat per la llengua i assessorament lingüístic, entre altres serveis.
- Els centres i les aules de formació de persones adultes.
- Les Biblioteques de Barcelona ofereixen materials per a l'autoaprenentatge de les llengües.
- Espai virtual d'aprenentatge del Consorci per a la Normalització Lingüística: Parla.cat
- Materials didàctics: ORALPHA. Mètode d’alfabetització i comunicació oral en català. Guia didàctica | Llibre d'activitats
On es pot aprendre castellà?
- Els centres i les aules de formació de persones adultes.
- Les Biblioteques de Barcelona ofereixen materials per a l'autoaprenentatge de les llengües.
- Materials didàctics: ORALPHA. Método de alfabetización y comunicación oral en castellano y catalán significativo. Guía didáctica | Libro de actividades
- Materials didàctics: HABLAMOS. Método impulsado por EICA y Ayuntamiento de Barcelona. Materiales para alumno y profesorado
Cultura, lleure i esports
Consulta tota la informació sobre Barcelona i la cultura a http://lameva.barcelona.cat/barcelonacultura
Xarxa de Biblioteques de la Ciutat de Barcelona
La biblioteca és un centre públic social, d'àmbit local, obert a tothom. Ofereix serveis com ara el préstec, la lectura a domicili, l'accés a internet i a Wi-Fi, els fons especialitzats, els clubs de lectura o els cursos específics que es fan als espais multimèdia. També disposa de material i activitats per aprendre català i castellà, i activitats culturals diverses.
- Pots consultar tota la informació sobre les biblioteques a http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca
Centres cívics
Equipaments públics oberts a tothom, orientats al civisme, a la convivència i la creativitat. Programació continuada d’activitats culturals, tallers, així com informació del barri, accés a internet...
- Per conèixer el directori de centres i els recursos dels centres cívics.
Casals de Barri
Espais de trobada i interrelació als barris de Barcelona, on es parla d'allò que interessa els veïns i, també, es pot participar en propostes des de la cultura i l'oci participatiu. Tot pensat i fet des de la proximitat.
- Per conèixer tots els recursos dels casals de barri.
Equipaments esportius
La ciutat té una xarxa d'equipaments esportius on es poden dur a terme totes les disciplines esportives existents.
- Trobaràs tots els recursos i equipaments esportius, segons l’esport que t'interessi, al web http://ajuntament.barcelona.cat/esports/ca
Associacions
Barcelona disposa d'una àmplia xarxa d'entitats de caire sociocultural, esportiu o lúdic.
- Informa-te’n a www.bcn.cat i a l’Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) del teu barri.