Barcelona Cultura
Skip to main content
Ricard V. Solé i Ramon Ferrer Cancho - Premi Ciutat de Barcelona d'Investigació Científica 2003

INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA :: 2003

Ricard V. Solé i Ramon Ferrer Cancho

Jurat: Adolf Tobeña (president)
Miguel Beato
Abel Mariné
Cristina Ribas
Óscar Vilarroya

Els professors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Ricard V. Solé i Ramon Ferrer Cancho han rebut el Ciutat de Barcelona 2003 d’Investigació Científica pel treball ‘La llei del mínim esforç i els orígens de l’expansió escalada pel llenguatge humà’.

El jurat, presidit per Adolf Tobeña i integrat per Miguel Beato, Abel Mariné, Cristina Ribas i Óscar Vilarroya, ha acordat, per unanimitat, premiar el treball d’aquets professors “que consisteix en el desenvolupament d’un model matemàtic que descriu les propietats significatives i el nombre d’items de llenguatge humà, en base a l´ús de la llei del mínim esforç entre emissor i receptor i l’acord entre ells; és a dir, que el llenguatge és fruit d’un procés de negociació”.

El jurat atorga una menció especial a Jordi Rius i Avelino Corma pel treball Una zeolita amb porus d’anells interconnectats que té activitat catalínica única. Amb aquest estudi “han aconseguit obtenir i fer la caracterització estructural d’una zeolita, un material amb singulars capacitats catalíniques que augura notables aplicacions”.