Grafiti de campanya contra l'assetjament masclista

Empoderament i dret a defensar-se

Empoderament i dret a defensar-se. Mirades des dels feminismes

Des dels feminismes s’intenta posar damunt de la taula del debat públic el greu problema de la violència i assetjament sexual, per no silenciar-los. Es posa al centre del debat la veu de les dones, no amb l’afany de responsabilitzar-les, sinó amb la voluntat de visibilitzar les seves vivències, experiències i fortaleses. Generar empatia i sororitat (solidaritat entre dones) és una estratègia per lluitar contra la violència de forma col·lectiva, ja que és una violència que les dones pateixen pel sol fet de ser-ho, més enllà de les circumstàncies individuals de cadascuna.

Trencar amb el “missatge de la indefensió” cap a les noies i les dones és crucial. Aquest  missatge els repeteix que l’amenaça d’una agressió està sempre present en les seves vides, i que no hi ha massa a fer per canviar això, a part d’intentar autoprotegir-se limitant la pròpia llibertat de moviment i d’expressió. Això condemna a les dones al paper de víctimes o culpables.

Els processos d’empoderament i els grups d’autodefensa feminista tenen l’objectiu de trencar aquest cercle viciós no des de l’autolimitació sinó més aviat des de la capacitat de desaprendre a ser “víctimes en potència” i aprendre a convertir la impotència en autoritat:

L’autoritat d’escoltar-se i confiar en el que senten. Per exemple, en la situació aquella en que al bus un home s’apropa molt al teu cos, pregunta’t si aquesta situació et fa sentir incòmoda i insegura. Si és així, confia en tu mateixa i en les teves sensacions i permet-te dir les coses pel seu nom: t’estan assetjant.

L’autoritat de donar o no donar el propi consentiment i d’identificar els propis desitjos. T’està agradant el que t’està dient o fent aquell noi? Si t’agrada, gaudeix-ho. Però si no t’agrada, si no et convenç del tot, és igual que li hagis dit que sí al començament, o que vagis una mica borratxa, el teu consentiment i els teus desitjos estan per sobre de tota la resta. Recorda que si t’agredeixen, no és MAI la teva responsabilitat, sinó de l’agressor.

L’autoritat de posar límits i de defensar-se. Encara que des de petita t’hagin transmès a totes hores que no ets prou forta para defensar-te front a una agressió sexual, no sempre ha de ser així. Sentir-te més forta, amb més confiança, i amb el suport d’amigues i amics no sempre pot evitar una agressió, però et farà sentir més segura de tu mateixa en la teva vida quotidiana. El simple fet d’interioritzar la possibilitat de defensar-te et dóna força perquè t’obre a un ventall de capacitats que la feminitat hegemònica no contempla.

Sabies que ... ?

Hi ha molts grups d’autodefensa feminista que tenen l’objectiu de contribuir a treballar perquè les dones puguin ser agents actius en la defensa dels propis espais, tant físic com simbòlic.

Són grups d’autodefensa feministes perquè van més enllà de l’entrenament físic. Són una forma de compartir entre dones i construir xarxes de solidaritat, treballant conjuntament per identificar pautes per defensar-se i sentir-se més fortes, tant individualment com col·lectivament.

Maitena Monroy és una activista feminista del País Basc que organitza des de fa més de dues dècades cursos d’autodefensa feminista. Aquí podeu consultar la seva pàgina web:

http://www.autodefensafeminista.com/

Karin Konkle, d’Estats Units, porta molts anys ensenyant autodefensa per a dones a Catalunya:

http://autodefensa.net/ca/