Homenatge a Francesc Boix
Barcelona homenatja aquest divendres Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen perquè va aconseguir treure del camp de concentració les imatges que van servir com a prova d'acusació contra els comandaments nazis al judici de Nuremberg. En el centenari del seu naixement, l'Any Boix (1920-2020) ha servit per donar a conèixer la resta de vessants de la vida i obra del fotògraf poblesequí.
La situació de pandèmia havia fet ajornar al llarg del 2020 l’acte central de l’Any Boix, que finalment tindrà lloc aquest divendres al Saló de Plens de Sants-Montjuïc sense públic, amb la retransmissió en vídeo en directe en aquest mateix web. L’acte, presentat per Ricard Marco de l’associació Fotoconnexió, comptarà amb la presència d’amics, companys i familiars de Francesc Boix, així com del seu biògraf Benito Bermejo, i diverses actuacions musicals i lectures teatralitzades.
Els testimonis de la vida de Boix seran:
• Anna Maria Salomó Boix, neboda
• Llibert Tarragó, fill de Joan Tarragó, el bibliotecari de Mauthausen
• Maggie Perlado, filla de José Perlado i Amical de Mauthausen de França
• Lluïsa Miralles, vídua de Miquel Serra Grabulosa, company de Boix
• August Andreu, amic de Francesc Boix
Joan Delgado, director de la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, presenta l’actuació de música de viola d’Ariadna Gómez i Elisenda Cartañà, un fragment de l’obra de teatre ‘Aquí no hi ha papallones’, creada per alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Lluís Vives a partir dels diaris personals dels nois i noies que van patir l’holocaust tancats al gueto de Terezín, en el marc del projecte educatiu ‘Donar veu a la memòria’.
A l’acte d’homenatge a Francesc Boix, que comptarà amb l’actuació en directe de la cantautora Marina Rossell, també intervindran Rosa Toran, de l’Amical de Mauthausen; el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra; i el de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa.
Al matí, aquests regidors, junt amb el conseller de Memòria Històrica del Districte, Ancor Mesa, han visitat el nou faristol de memòria instal·lat a la porta de la Biblioteca del Poble-sec – Francesc Boix, que explica la vida i obra del fotògraf poblesequí. Al pati de la biblioteca també es pot visitar l’exposició “Francesc Boix, el fotògraf fotografiat” de l’associació Fotoconnexió.