Canvi de mobilitat a l’entorn de l’estació de Sants a partir de dilluns 12 d’agost

05/08/2024 - 10:00

Diumenge 11 d’agost es pavimenten els entorns de l’estació de Sants amb l’objectiu de traslladar la major part de la circulació a la banda mar de l’estació a partir de dilluns 12 d’agost. Aquesta modificació viària és necessària perquè ADIF iniciï la primera fase de les obres de l’estació que també inclouran l’ampliació del vestíbul i la rehabilitació de la plaça dels Països Catalans.

Els treballs d’adequació dels entorns de l’estació, s’iniciaran amb la realització de treballs de pintura i de senyalització vertical del tram del vial mar del passeig de Sant Antoni entre Rector Triadó i Vallespir que s’allargaran fins al dissabte 10 d’agost.

El 6 d’agost es traslladaran les parades de bus 3167, 3569 i 3126  de les línies 27, 78 i 109 que hi ha al vial més proper a l’estació  a la plaça dels Països Catalans. Les parades es traslladaran al vial que connecta la plaça de Joan Peiró amb el carrer dels Comtes de Bell-lloc just a l’altra banda de l’estació.

El diumenge 11 d’agost es pavimentarà el tram del passeig de Sant Antoni entre els carrers de Tarragona i de Rector Triadó fet que suposarà diverses afectacions a la zona. Així, s’obrirà el vial mar del passeig de Sant Antoni entre el carrer de Rector Triadó i la plaça de Joan Peiró per donar sortida als cotxes que vinguin des de Rector Triadó. Un cop a la plaça de Joan Peiró, si volen dirigir-se en sentit Llobregat hauran de pujar pel vial ascendent de la plaça i continuar pel carrer Comtes de Bell-lloc, Berlín i Numància fins arribar al carrer Tarragona ja a l’altra banda de l’estació. El vial de l’estació del costat Besòs restarà tancat.

La nit de diumenge 11 d’agost a dilluns 12 d’agost es realitzaran treballs de senyalització del carril bus central del carrer Tarragona que comportaran l’eliminació del carril bus ascendent entre Provença i el passeig de Sant Antoni i la conversió a descendent en el tream entre el passeig de Sant Antoni i Mallorca.

Un cop feta la pavimentació i els treballs de senyalització s’obrirà al trànsit el vial mar connectant l’avinguda de Roma i el passeig de Sant Antoni.

Durant la nit de l’11 al 12 d’agost, es reconfigurarà la circulació pel vial muntanya de l’estació que passarà a ser d’us exclusiu del veïnat, dels usuaris i usuàries dels hotels i dels serveis. Així mateix, es limitarà l’accés al vial de la plaça dels Països Catalans.

A partir de dilluns 12 d’agost, l’obra ocuparà la cruïlla de Numància amb l’avinguda Josep Tarradellas i Provença per executar una nova alineació de vorada. L’actuació farà necessari un tall a la cruïlla amb Nicaragua.

Les obres de pavimentació culminen un seguit de treballs iniciats el passat mes de setembre de 2023 que van suposar el tret de sortida del procés de remodelació de tota l’estació de Sants. La modificació de la mobilitat que ara s’executa és necessària perquè ADIF pugui dur a terme la primera fase de les obres de l’estació, que inclourà l’ampliació del vestíbul del costat de la plaça dels Països Catalans i la restitució de la plaça. Amb posterioritat a aquestes actuacions, s’encararà la segona fase de creixement de l’estació que abordarà el trasllat de l’estació d’autobusos i la remodelació dels entorns i de la plaça de Joan Peiró.

Canvis a la mobilitat

Les obres han consistit en l’adaptació d’una part del vial de vianants del costat mar de l’estació, des del carrer del Vallespir fins al carrer de Tarragona, per convertir-lo en un vial de trànsit rodat de doble sentit de circulació, amb un carril de circulació per als busos i un altre per a tots als vehicles per sentit.

En el tram del passeig de Sant Antoni, situat entre la plaça de Joan Peiró i el carrer dels Comtes de Bell-lloc, s’ha demolit la vorera i s’han fet obres per construir un nou tram de vial que connecta amb l’espai anteriorment ocupat per vial de vianants de la banda mar de l’estació. A la part situada entre el carrer dels Comtes de Bell-lloc i el carrer de Tarragona, s’han fet tasques per adequar l’espai com a vial de circulació.

També s’han realitzat diverses intervencions a la zona de confluència dels carrers de Numància, Tarragona i Provença i l’avinguda Roma per rectificar el traçat de circulació i redirigir la mobilitat cap a la seva nova configuració.

La nova mobilitat dels entorns de l’Estació

Acabades les tasques de pavimentació i senyalització, a partir de dilluns 12 d’agost els fluxos de circulació es concentraran a la banda mar de la següent manera.

Tot el trànsit procedent del carrer de Numància i les avingudes de Josep Tarradellas i de Roma en sentit Llobregat quedarà redirigit cap al nou vial mar. El trànsit procedent del passeig de Sant Antoni i el carrer Vallespir, en sentit Besòs, també utilitzarà aquesta nova calçada. La circulació discorrerà en ambdós sentits, en una secció que quedarà configurada amb un carril de circulació i un carril bus per banda. Els vehicles procedents del carrer de Numància i de l’avinguda de Josep Tarradellas que agafin el carrer de Viriat en sentit Llobregat estaran obligats a girar cap al carrer de Dolors Batlle i Sunyer.

En aquesta primera fase, hi haurà un determinat percentatge de vehicles que podran pujar per l’actual vial de la plaça dels Països Catalans per encotxar o desencotxar davant de l’estació (o accedir a l’aparcament situat a la teulada)  i continuar després pel vial de la banda muntanya en sentit Llobregat.

Aquesta situació és provisional els propers mesos, atès que a mesura que avancin els futurs treballs d’ADIF i s’executi la nova zona d’encotxament i desencotxament a la façana banda mar de l’estació, està previst eliminar el trànsit rodat del vial ubicat entre l’estació i la plaça dels Països Catalans. Serà en aquest moment quan desapareixerà per complet tota la circulació de vehicle privat del vial de la banda muntanya en sentit Llobregat, a excepció dels autobusos que donin servei a l’estació de Sants.

Els canvis en la mobilitat també afectaran els recorreguts i les parades de diverses línies d’autobús. Les terminals de les línies 27 i 78 passaran de la plaça dels Països Catalans a la plaça de Joan Peiró, on la línia V5 conservarà la seva parada actual, la línia H10 disposarà de parada a ambdós sentits del nou vial de la banda mar i la línia 115 disposarà de parada en el sentit Besòs del nou vial de la banda mar. Les parades de la línia 109 s’ajustaran per seguir mantenint una bona connectivitat amb l’estació de Sants.