Pla de xoc per la neteja i el manteniment de l’espai públic
Des d’aquest mes d’octubre i fins al 2023, l'Ajuntament de Barcelona desplega en 350 punts de la ciutat un conjunt d’actuacions de neteja, eliminació de pintades, senyalització, renovació d’elements urbans, pavimentació, enllumenat, verd urbà, clavegueram i patrimoni artístic per millorar l'estat de l'espai públic de la ciutat. També es milloren els canals de comunicació perquè la ciutadania pugui avisar sempre de qualsevol incidència.
El pla, que s’aplica als deu districtes de la ciutat, disposa d’un pressupost de setanta milions d’euros per reforçar els serveis de neteja actuals i millorar l’estat de carrers, parcs i places. El primer és el pla de xoc de neteja integral i posada al dia de 10 punts prioritaris a cada districte. Aquests són els de Sants-Montjuïc:
- Plaça de l’Olivereta (Sants-Badal)
- Plaça de la Vidriera (la Bordeta)
- Plaça de Joan Corrades (Hostafrancs)
- Plaça de Santa Madrona (el Poble-sec)
- Places de Las Navas i del Setge de 1714 (el Poble-sec)
- Carrers de Portbou, Torns, Bonsoms, Bonaventura Plaja i Bacardí (Badal)
- Entorn del Mercat d’Hostafrancs
- Places de Bonet i Muixí i d’Ibèria (Sants)
- Jardins de Màlaga (Sants)
- Mercat i plaça de la Marina de Sants (la Marina de Port)
En aquests punts es netegen les pintades, es retiren adhesius i xiclets enganxats, es duu a terme una neteja a fons dels paviments, amb aigua, es netegen els contenidors i sota les papereres, es retiren les herbes espontànies, es renoven elements del mobiliari urbà…
A més, durant els pròxims sis mesos es netejarà a fons amb aigua a pressió als punts amb problemes de males olors i orins, i als voltants i a sota dels contenidors. També es reforça la neteja als entorns escolars i s’activaran taules comunitàries per millorar el mateniment de l’espai públic als barris, amb rutes nocturnes per detectar punts foscos i augmentar la llum a les voreres amb tecnologia led. I s’executa un pla especial de plagues a tota la ciutat.
Cuidem Barcelona entre tots i totes
A més, el pla Cuidem Barcelona també millora els canals de comunicació amb la ciutadania perquè els veïns i veïnes puguin notificar les incidències a l’Ajuntament de manera més àgil i ràpida a través del web barcelona.cat/incidencies-espai-public, l’aplicació “Barcelona a la butxaca” i el telèfon gratuït 900 226 226.
Pel que fa a les mesures a mitjà termini, a partir de la primavera del 2022 es reforça el manteniment del verd, el reg i la plantació d’arbres per evitar escocells buits; manteniment específic de les àrees de gossos, els jardins verticals i els espais verds, amb la incorporació de més personal de jardineria; més pressupost per a les brigades d’espai públic; millora i rehabilitació del patrimoni artístic.