Enguany la Festa Major de Sants arrenca, més tard que mai, el 24 d’agost, dia de Sant Bartomeu, que n’és el patró. Després de l’ofrena floral del matí, a la tarda el pregó de Jesús Rodríguez, periodista de La Directa, al Parc de l’Espanya Industrial, ve precedit d’una cercavila intercultural i de cultura popular que enguany es recupera, des del davant de les Cotxeres de Sants.
La imatge de la Festa Major de Sants d’aquest 2024 és obra de la il·lustradora Susana Soto, guanyadora del 28è concurs de cartells de la Festa Major de Sants.
A partir del dissabte 24, places i carrers de Sants viuen un any més aquesta setmana de festa grossa, amb 11 espais guarnits pel veïnat i les corresponents comissions de festes. Aquests espais romandran totalment tancats a la circulació de vehicles del 24 d’agost a l’1 de setembre. La setmana anterior també hi ha talls puntuals per col·locar-hi els guarniments. El carrer de Muntadas restarà tancat a la circulació només diumenge 25 d’agost, des de les 16 h fins a la 1 h de la matinada.
Enguany les comissions de festes dels carrers de Guadiana i del Vallespir celebren el 40è aniversari i la de Sagunt en fa 30. La jove comissió del carrer de Papin ja té una dècada i enguany celebra aquest 10è aniversari.
Amb la voluntat de fer inclusiva la Festa Major, es fan visites als carrers guarnits orientades a persones amb autisme i també visites guiades audiodescrites per a persones amb discapacitat visual. Enguany la novetat és un servei de motxilles vibratòries perquè la gent amb sordesa pugui viure també amb intensitat el concert de la Karma i Ginestà.
Aquests dies als carrers de Sants s’instal·len també 24 punts de lavabos o urinaris públics, ubicats als diferents punts amb activitats festives programades, perquè tothom hi pugui fer les seves necessitats. Les activitats i concerts es podran allargar les nits de divendres i dissabtes fins a les 3 h de la matinada, i fins a les 2 h la resta de dies. Durant la Festa Major, una ambulància instal·lada a la plaça de Joan Peiró presta atenció sanitària d’urgència dijous i diumenge de 22 a 3 h, divendres i dissabtes de 22 a 4 h. Dissabte 31 d’agost, l’ambulància cobrirà l’itinerari dels correfocs infantil i adult pels carrers de Sants.
Entre les novetats d’enguany destaca el trasllat de la fira d’atraccions al tram de les rambles de Badal i del Brasil comprès entre el carrer de Daoiz i Velarde i l’avinguda de Madrid, atès que l’espai del costat de l’estació de Barcelona-Sants on es posaven ara és un vial de circulació en tots dos sentits. La fira d’atraccions funciona enguany del 23 d’agost a l’1 de setembre: divendres 23 fins a la mitjanit, dissabte 24 fins a les 3 h, diumenge 25 fins a la 1 h, de dilluns a dijous fins a les 2 h, divendres 30 i dissabte 31 fins a les 3 h, i el darrer diumenge fins a les 22 h.
La Festa compta amb un Punt Lila d’informació per prevenir les actituds i agressions masclistes, i per atendre i assessorar les persones que ho necessitin, a la plaça de Can Climent. Així mateix, totes les barres de comissions de carrer tenen persones identificades per donar suport en cas d’agressió en el seu espai.
El servei d’informació i prevenció d’Energy Control, que informa i assessora tant de les substàncies estupefaents com sobre els seus efectes i l’ús que se’n fa, serà també a la plaça de Can Climent, en aquest espai dels Castellers de Sants on tenen lloc els concerts més multitudinaris.
Com l’any passat, mentre duri la Festa Major, es limita l’horari d’obertura dels locals comercials de venda d’alimentació amb permís de venda d’alcohol: hauran de romandre tancats entre les 22 h i les 7 h. La restricció horària afecta unes 200 botigues que es troben en el l’àmbit delimitat per l’avinguda de Madrid (vorera sud), la rambla del Brasil, la de Badal, el carrer de la Constitució-Gavà-Bordeta i la vorera Llobregat dels carrers de Tarragona i Numància. La mesura busca reduir el consum d’alcohol a la via pública i disminuir les conductes incíviques i els “botellots”.