Grans figures internacionals i talents locals, al nou El Molino
Un nou espai dedicat al jazz, el blues, el soul o el folk, comença a caminar a l’avinguda del Paral·lel entre finals d’octubre i els primers dies de novembre.
Un dels espais d’espectacles en viu més antics de la ciutat (va obrir l’any 1898) recupera la vida després d’una etapa d’inactivitat i esdevé un escenari en el qual podrem veure i escoltar grans veus internacionals del jazz, el blues, el soul o els sons d’arrel, però també molts noms de l’escena local. La nova etapa comença el 27 d’octubre i inclou noms que van de Donald Harrisson i Marala a Fatomauta Diawara i Eliades Ochoa, per esmentar només alguns.
L’equipament serà gestionat per Barcelona Events Musicals, organitzadora del Festival Cruïlla, que avui ha explicat en roda de premsa com serà l’espai i quins artistes el visitaran. En la presentació de la programació han participat Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Jordi Herreruela, director de Barcelona Events Musicals i del Festival Cruïlla; i Víctor Partido, director d’El Molino. També han estat presents Xavier Marcé, regidor de Cultura i Indústries Creatives, i representants d’entitats diferents que s’han implicat en aquesta nova etapa d’El Molino.
Collboni ha celebrat “la reobertura d’aquest teatre emblemàtic per a la ciutat de Barcelona, emblemàtic per al teatre català i barceloní i sobretot emblemàtic per al Paral·lel i els barris del seu entorn”. L’alcalde ha recordat que un dels seus objectius és revitalitzar la part baixa del Paral·lel amb El Molino i el Teatre Arnau on, ha dit, les obres de remodelació començaran el primer trimestre del 2025.
La sala té la complicitat de diversos agents musicals de la ciutat, entre els quals Barnasants, Fundació Barcelona Music Lab, Fundació del Conservatori del Liceu, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, Escola de mitjans audiovisuals, ESMUC, Escola Superior de Música Jam Session, IMB School, Institut Mare de Déu de la Mercè, Taller de Músics, JazzIAm, l’Associació d’Autors de Rumba Catalana Apropa Cultura, Associació Carabutsí -EMUGBA, Drop Dane Society, Xamfrà -Centre de Música i Escena del Raval, ITES, El Dorado -Sociedad Flamenca Barcelonesa, Paral·lel 62 i World Cities Culture Forum.
El Molino vol recuperar l’esperit transgressor que el va fer famós i es vol emmirallar en locals coneguts arreu del món, entre els quals el Blue Note de Nova York o el Ronnie Scott’s de Londres. Aquí veureu grans figures conegudes arreu oferint concerts íntims, però també molts artistes locals.
Música, còctels i gastronomia són la base de l’oferta del nou El Molino, que també recuperarà els aspectes humorístics del local, amb un espai propi en la programació. Entre els noms anunciats, els de grans del jazz com Donald Harrison, Eliane Elias, el Kahil’El Zabar Quartet, Bill Frisell, Eliades Ochoa, Ayo, Fatomauta Diawara o Uri Caine. Si busqueu experimentació i avantguarda, no us perdreu Theo Croker, Zoh Amba, Ben Lamar Grey, Thom Skinner, Oren Ambarchi (amb Ghosted), Lakecia Benjamin, Myriam Gendron o Dorian Wood.
Entre els artistes espanyols, un Maestro Espada que presenta disc nou, Los Cantes Malditos que, diuen, és un dels millors discs d’enguany de crossover flamenc.
Tot és cosa del director artístic de l’espai, un Víctor Partido (el recordeu del projecte musical Partido?) que és músic, ha treballat amb la Joana Serrat i Riders of the Canyon entre altres i ha fet de director artístic del Festival Altaveu o gestor de la sala ACLAM al carrer Consell de Cent.
“Gèneres com el jazz, l’avantguarda musical, l’experimentació i la improvisació seran el nostre actiu més apreciat. També l’avant-rock i el flamenc o el folk tindran representació en claus diverses i plurals. Volem convertir El Molino en el gran club de les músiques minoritàries de Barcelona, un espai de prestigi en què la música i els espectacles convisquin amb la millor gastronomia i un excel·lent servei”, explica el mateix Partido.
La sala, que el 27 d’octubre acollirà una festa inaugural, començarà la programació regular l’1 de novembre i funcionarà de dimecres a diumenge en dos passis: de les 20 fins a les 21.30 h i de les 22 fins a les 23.45 h. Després, serà el moment d’El Club, unes sessions singulars de música a càrrec de selectors.
El juny passat, es va aprovar la concessió de l’ús privatiu de domini públic de l’antic teatre El Molino a Barcelona Events Musicals per un període de quatre anys ampliables de manera anual fins a un màxim de quatre anys més. Es resolia així el concurs engegat per a la gestió d’El Molino, de propietat municipal, com un espai de referència per a les músiques minoritàries de la ciutat, vinculat també a una proposta gastronòmica.
Si voleu saber més sobre el nou espai musical de l’avinguda del Paral·lel i conèixer en detall la programació, consulteu al web d’El Molino tota la informació.