Nou Punt de Defensa dels Drets Laborals

06/09/2018 - 12:24

Treball. Ubicat a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, assessorarà en matèria de drets laborals a treballadors i treballadores, així com a contractants.

El nou Punt de Defensa dels Drets Laborals ubicat a la seu de Districte de Sants-Montjuïc (Creu Coberta, 104) assessorarà en matèria de drets laborals a treballadors i treballadores, així com a contractants. També realitzarà formacions i sessions grupals i accions de sensibilització general. És una mesura del Pla de Desenvolupament Econòmic de Sants-Montjuïc.

A Sants-Montjuïc, com a la resta de la ciutat, hi ha vulneració de drets laborals i moltes persones treballen en situació de precarietat. Per atendre aquesta problemàtica, central per al desenvolupament econòmic sostenible i de qualitat, des de Barcelona Activa i el Districte de Sants-Montjuïc s’ha creat el Punt de Defensa dels Drets Laborals, que esdevé el tercer espai d’aquestes característiques a la ciutat (els altres dos són a Ciutat Vella i Nou Barris).

Ubicat a Hostafrancs, a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, ofereix assessorament per part d’advocats laboralistes a totes aquelles persones que s’hi apropin en horari sense cita prèvia (dimarts de 15 a 20 h i divendres de 10 a 15 h) i les qui vulguin concertar cita (és recomanable) trucant al 932 346 122 o escrivint a al correu dretslaboralssm@barcelonactiva.cat.

Qualsevol treballador o treballadora que tingui dubtes sobre si s’estan vulnerant o no els seus drets laborals i com podria defensar-los es pot adreçar a aquest nou servei municipal. També qualsevol contractant que necessiti informació o assessorament en aquesta matèria.

El Punt de Defensa de Drets Laborals s’adreça prioritàriament als veïns i veïnes de Sants-Montjuïc i a totes les persones que treballen al districte, però és obert per a qualsevol persona visqui on visqui. De la mateixa manera, atendrà persones en qualsevol situació jurídica (regularitzada o no) i de qualsevol sector, si bé un dels principals interessos del Punt és sensibilitzar i atendre la precarietat laboral que pateixen les dones en general i en el sector de les cures en particular.

Formació i sensibilització

Les atencions individuals poden ser sobre condicions contractuals, remuneracions, convenis col·lectius i seguretat a la feina, per posar alguns exemples. A més, des del Punt de Defensa de Drets Laborals de Sants-Montjuïc es realitzaran sessions grupals formatives o de divulgació, així com accions de sensibilització a partir de la creació i difusió de materials.

Per últim, el Punt vol contribuir a generar coneixement sobre precarietat laboral als nostres barris, analitzant casuístiques ateses.

El Punt de Defensa de Drets Laborals i la preocupació per la precarietat laboral ha estat compartida en diversos espais de treball en xarxa i participació amb entitats del territori. En aquests mesos de posada en marxa del projecte, de setembre a desembre, s’impulsarà la creació d’un Consell Assessor amb les entitats del territori que treballen temes laborals i vulguin participar, així com organitzacions sindicals de referència.

No hi ha desenvolupament econòmic amb precarietat laboral

El Punt de Defensa de Drets Laborals és una acció del Pla de Desenvolupament Econòmic de Sants-Montjuïc 2017-2021, un full de ruta impulsat per Barcelona Activa i el Districte de Sants-Montjuïc per fomentar una economia plural, diversa i sòlida al territori, amb accions encaminades a revertir dinàmiques com la precarietat laboral, el monocultiu econòmic o la gentrificació, així com a potenciar sectors i àmbits com les cures, l’economia social i solidària, la cultura, el comerç de proximitat i la petita producció urbana.