L'Escola Ramon Casas esdevé un refugi climàtic

28/09/2020 - 17:49

Emergència climàtica. Els espais exteriors d'onze escoles de la ciutat han guanyat ombres, ventilació i punts d'aigua perquè l'alumnat, i també la resta del veïnat, pugui resguardar-s'hi de la calor a l’estiu.

L’adaptació d'un centre educatiu a cada districte amb mesures per ajudar a combatre la calor contribueix a la construcció d’una ciutat resilient davant l’emergència climàtica. La creació d'aquests refugis climàtics s’ha fet amb la col·laboració d’administracions, entitats i escoles, i permetrà que tant l'alumnat com la resta de la població (fora del període lectiu) en puguin fer ús.

Les actuacions que s’han fet en aquests centres educatius, com l’Escola Ramon Casas al barri de la Marina de Port, giren al voltant de tres eixos:

  • Actuacions blaves: incorporació de punts d’aigua, com fonts o espais singulars de joc i manipulació d’aigua.
  • Actuacions verdes: augment d’espais verds, millora de la vegetació i creació de zones d’ombra amb murs verds, més espai per a jardins, arbres o tanques i pèrgoles verdes.
  • Actuacions grises: adaptació dels edificis per millorar-ne l’aïllament, amb cobertes, tendals, proteccions a les façanes o ventilació creuada.

Això ha permès recuperar uns 1.000 metres quadrats de sòl natural amb vegetació als patis, i s’han creat 2.213 metres quadrats de nous espais d’ombra amb pèrgoles i tendals. A més, s’han plantat 74 arbres i s’han instal·lat 26 nous punts d’aigua.

La inversió total del projecte ha estat de cinc milions d’euros, amb finançament rebut del projecte Urban Innovation Action, que ha cobert el 80% del cost. A partir d’ara es farà un seguiment d’aquests refugis per veure quin impacte tenen en la salut i les condicions ambientals.

Més actuacions en centres escolars per l’emergència climàtica

Amb el compromís de dedicar en els propers anys com a mínim el 25% de la inversió municipal en reformes escolars per a actuacions que adaptin els centres educatius a l’emergència climàtica, aquest estiu s’han fet obres de reforma i millora relacionades amb l’emergència climàtica en 56 centres, amb una inversió de 3.674.465,26 euros.

Les reformes dutes a terme impliquen actuacions per millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic, la instal·lació de plaques fotovoltaiques o actuacions integrals en patis.