Actualitzats els convenis de gestió cívica d'equipaments

La nova regulació municipal per a la gestió cívica d'equipaments de Barcelona aprovada al juny de 2024 s'aplica ja als convenis de 27 equipaments de la ciutat, entre ells quatre als barris de Sants-Montjuïc: Cotxeres-Casinet, Lleialtat Santsenca, CC Font de la Guatlla i pista poliesportiva de les Tres Xemeneies. Els nous protocols estableixen i regulen el seguiment dels projectes a través del Balanç Comunitari.

..

Centre Cívic Cotxeres de Sants

02/01/2025 - 14:34 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

La regulació s’està implantant a mesura que s’esgota la vigència dels convenis i ja s’aplica a deu equipaments de Sant Martí, uns altres deu de Nou Barris, quatre del districte de Sants-Montjuïc, dos a Sant Andreu i, finalment, un del districte d’Horta-Guinardó. A Sants-Montjuïc durant els darrers mesos s’han renovat i actualitzat els convenis amb el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta per la gestió dels centres cívics Cotxeres de Sants i Casinet d’Hostafrancs; amb la Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca (CELS) per la gestió cívica d’aquest casal de barri; amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Font de la Guatlla-Magòria per la gestió del Centre Cívic Font de la Guatlla; i amb la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec per la gestió cívica del Pavelló Poliesportiu Municipal de les Tres Xemeneies.

Amb la nova regulació municipal per a la gestió cívica d’equipaments de Barcelona es reforcen els valors d’aquest model de gestió en la fórmula de col·laboració publicocomunitària i de participació ciutadana, que té una llarga trajectòria a la ciutat. Una de les novetats principals és la concreció dels procediments d’adjudicació dels equipaments, que és per concurrència pública i oberta a totes les entitats interessades a desenvolupar un projecte de gestió cívica

S’aplica a equipaments públics de foment de la participació o de serveis no especialitzats que l’Ajuntament no està obligat a prestar com els casals de barri, els casals de joves i els centres de caràcter cultural. Excepcionalment, també ho poden ser centres cívics, espais joves, centres de recursos sectorials, casals de gent gran, fàbriques de creació i pistes esportives. En aquests casos la gestió cívica només es pot impulsar si hi ha una demanda o proposta procedent de la ciutadania que comporti el foment de la participació i que sigui d’interès general.

Una altra novetat és l’avaluació de la tasca dels equipaments a través del Balanç Comunitari, una eina d’autoavaluació i seguiment de projectes des d’una perspectiva de l’àmbit comunitari i basada en la participació. L’objectiu d’aquesta eina és avaluar però també permet construir comunitat, crear vincles i relacions, generar grups i incorporar capacitats autoorganitzatives en les persones que hi participen.

La gestió cívica està prevista a la Carta Municipal de Barcelona des de l’any 1998 i actualment hi ha 60 equipaments que funcionen amb aquesta regulació, que afavoreix la participació i millora l’impacte i el retorn social dels projectes.

..

Casinet d'Hostafrancs (6/02/2023)

..

Centre Cívic Font de la Guatlla

..

Poliesportiu de les Tres Xemeneies