The new squares and green axes in Eixample will look like this

Large spaces for local people, with meeting areas, children's games and street furniture, where greenery takes centre stage. This is what the new green axes and squares in Eixample will be like, with work to get under way from July this year.

Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell and Girona streets will have a totally different look, with vehicles disappearing to make way for spaces full of life. In addition, at the points where Carrer Consell de Cent meets the streets of Rocafort, Comte Borrell, Enric Granados and Girona, four large new squares will be created (each with 2,000 square metres of space). These will be full of trees and offer new spaces for public use.

What will the green axes be like?

  • Different levels between road surfaces and pavements will be eliminated, with kerbless paving to help foster social use of these streets.
  • Pedestrians will have priority. Cars may only circulate at 10 km/h.
  • Asphalt will disappear and will be replaced with the city’s typical panot paving blocks and granite along the length of all these axes.
  • Tenfold increase in greenery. Greenery currently accounts for 1% of space in these streets, a figure set to rise to 14% on average.
  • The project will also see 438 new trees planted. Streets will have a rich subsoil.
  • Nearly 1,000 new items of furniture (benches, seats, children's games) and new lighting.
  • Backing for local commerce. Loading and unloading will be permitted during specific times.

The new squares and green axes in Eixample

Consell de Cent green axis

 

Consell de Cent is to be transformed into a new green axis in the section between C/ Vilamarí and Pg. Sant Joan. 

This new street, dedicated to strolling, relations between local people and local commerce will be intersected at different points by the other three green axes where work gets under way in 2022.

New squares will also be created where it meets Rocafort, Comte Borrell, Enric Granados and Girona streets.

Girona green axis

 

The Girona green axis, in the Dreta de l’Eixample neighbourhood, will transform this street into a new space where local people take centre stage.

Work starts on the section between Gran Via and Av. Diagonal this year.

Rocafort green axis

 

Rocafort street, in the Nova Esquerra de l'Eixample neighbourhood, will become a green axis with more trees, meeting spaces and children’s games.

The section where this transformation will take place is between Gran Via and Av. Roma.

Comte Borrell green axis

 

Comte Borrell is the fourth green axis that will get under way in Eixample this year, more specifically the stretch between Gran Via and Av. Roma.

This green axis will continue the revamp already carried out in the same street in Sant Antoni as part of the Superblock in this neighbourhood.

The new squares in Eixample

Consell de Cent / Rocafort square

 

This new square will be created at the junction between Consell de Cent and Rocafort, transforming the area currently occupied by vehicles into a large green space full of trees, with new places conceived for local people to meet and enjoy nature.

Consell de Cent / Comte Borrell square

 

Another large square will be created at the junction between Consell de Cent and Comte Borrell, offering a new central area packed with trees that will invite people to stroll and spend time there.

In addition, there are a number of schools very close to the new square that will also will also reap the benefits of this new space.

Consell de Cent / Enric Granados square

 

The junction between these two streets is already partly traffic-calmed, with small squares in C/ Enric Granados.

The goal of this project is to complete the whole square, turning the new public space into a large extension of the Seminari Conciliar de Barcelona gardens, located right on this corner.

Consell de Cent / Girona square

The new square will occupy the space between these two streets and be devoted to social activities and children's play.

The revamp also takes into consideration the needs of this space, as there is a metro entrance here.