Acord amb el Port per impulsar l’economia blava
Economia. L’economia sostenible i lligada a l’aigua i al mar es presenta al Barcelona reAct.
Pas endavant per consolidar l’aposta per l’economia marítima sostenible com un dels sectors prioritaris i de futur per al reimpuls econòmic de la ciutat. En el marc del Barcelona reAct, s’ha firmat amb el Port de Barcelona el primer acord de col·laboració per desenvolupar el futur ‘hub’ de l’economia blava.
El Port de Barcelona esdevé el primer actor a signar l’acord, que, a més, concretarà un espai per posar en comú projectes, impulsar la innovació, l’emprenedoria, el talent i la formació.
Barcelona Activa traslladarà aquest acord a més de trenta actors socials i econòmics del sector, des de l’activitat portuària i logística al transport marítim, passant per la pesca i comercialització de productes marins, el turisme blau, la reparació de vaixells i la nàutica o sectors transversals facilitadors com la recerca, la formació, l’educació o la cultura marítima.
El nou Port Olímpic, l’epicentre
El nou hub se situarà en uns espais de 7.500 metres quadrats que abasten el moll de Mestral, el moll de la Marina i el dic de recer del Port Olímpic, que s’estan reservant en el procés de transformació del Port Olímpic.
Serà un espai de divulgació marina, de la nàutica popular i dels esports nàutics en general i de foment de la restauració de qualitat. També vol ser un pol d’innovació, d’atracció de talent, de fidelització del teixit empresarial actual, de generació d’activitat econòmica i d’ocupació de qualitat, amb prop de dos-cents nous llocs de treball en una primera fase.
L’economia blava a Barcelona
L’economia blava és un sector estratègic que inclou activitats com la logística, la pesca, la indústria de construcció naval, l’esport i l’oci, l’energia, la ciència i la tecnologia vinculades al mar i als oceans, però sempre regides per la sostenibilitat.
Barcelona té 16,67 quilòmetres de costa en els quals hi ha quatre ports: el Port de Barcelona —que és el desè port europeu en volum de contenidors, amb 4,5 milions de passatgers i 66 milions de tones de mercaderies—, el Port Olímpic, el Port Vell i el Port del Fòrum.
El sector suposa actualment uns 15.000 llocs de treball, genera 3.750 milions d’euros de facturació anual i representa un 4,3% del PIB de la ciutat i un 1,4% de l’ocupació total.