Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible
Alimentació. L’any vinent es desenvoluparan més de noranta projectes i polítiques actives per promoure hàbits saludables, acompanyats d'un ampli programa d'activitats.
L’any vinent Barcelona serà la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, que desenvoluparà més de noranta projectes i polítiques actives per promoure hàbits saludables entre la ciutadania. També hi haurà un ampli programa d’esdeveniments que es tancarà, a la tardor, amb la celebració del setè Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà.
En el fòrum hi participaran més de dues-centes ciutats d’arreu del món que debatran i compartiran visions i experiències de polítiques alimentàries urbanes, amb l’objectiu d’acordar una sèrie de compromisos polítics globals concrets per construir un model alimentari sa, just i sostenible i impulsar l’accés a aliments saludables actuant contra la fam i la malnutrició.
La trobada esdevindrà, a més, un altaveu per a les ciutats de cara a la històrica Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de Glasgow, que s’ha de celebrar el 2021 i reivindicarà el paper dels municipis, com a administracions més properes, pel que fa a la necessitat de transitar cap a una alimentació sostenible. No en va, s’estima que el conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d’entre el 21% i el 37% de les emissions globals amb efecte d’hivernacle.
Un programa divers
Al programa d’activitats previstes durant l’any de la capitalitat destaca la celebració de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, al mes d’octubre, que s’adreçarà a la ciutadania, el Congrés Europeu d’Agroecologia, al juny, o l’Aplec Estatal d’Horts Urbans, a la tardor.
També s’introduirà la perspectiva de l’alimentació sostenible en esdeveniments alimentaris que ja tenen tradició a la ciutat, com el Mercat de Mercats, BioCultura, el Festival de Sopes del Món, la BCN Food Week Design o esdeveniments culturals com les Festes de la Mercè o la Biennal de Ciència del 2021.
Objectius de la capitalitat
La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d’escala en la vida quotidiana de la ciutadania quant a l’alimentació sostenible, treballar perquè la capital alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines i progressar decididament en quatre grans objectius:
- Avançar en la conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat d’introduir una dieta més saludable i sostenible en el dia a dia i facilitar-hi l’accés a tots els grups socials.
- Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, amb l’impuls de la producció agrària ecològica i local i amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
- Aconseguir un canvi real en el model alimentari i de distribució que ajudi a combatre l’emergència climàtica a la metròpoli de Barcelona.
- Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials, en especial, davant les amenaces imprevistes.
Impuls de la Carta alimentària
La Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona és un instrument impulsat pel Pla estratègic metropolità en un procés de tres anys en què han participat més de cent actors del sector alimentari.
D’una banda, ha de servir per impulsar i coordinar el desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana, i, de l’altra, ha de facilitar la transició cap a un model de més sobirania alimentària i enfortir la resiliència d’un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable. A més, ha d’integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries en general i també en el projecte Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, en particular.
Barcelona es va adherir a la carta al setembre i ara s’hi promou l’adhesió dels municipis metropolitans de cara al 2021.