Barcelona no perd atractiu per a les empreses emergents
Economia. L’entitat Startup Heatmap Europe la considera una de les tres ciutats més populars per establir-hi una empresa emergent.
Un informe sobre la situació de les empreses emergents a Europa fet per l’entitat Startup Heatmap Europe, que monitoritza i mapeja els ecosistemes per a les empreses emergents a tot el món, reconeix Barcelona com una de les tres ciutats més populars, juntament amb Londres i Berlín.
Aquest estudi es realitza mitjançat enquestes i respostes de més d’un miler de persones fundadores d’empreses emergents i el seguiment i la monitorització de les xarxes socials i de la traçabilitat de les informacions sobre inversions en aquest mercat.
Startup Heatmap Europe, per cuarta vegada consecutiva, reconeix Barcelona com una de les tres ciutats més populars per establir-hi una empresa emergent, juntament amb Londres i Berlín. L’any 2020, més del 18% de les persones que van crear una start-up van triar Barcelona com a localització, fet que explica que més d’un 65% d’aquests emprenedors siguin estrangers.
L’informe destaca que set de les empreses internacionals anomenades unicorn (amb un valor empresarial per sobre del bilió de dòlars) tenen una seu a Barcelona.
Barcelona és també la segona ciutat entre els grans hubs tecnològics que aglutinen més de cinc-cents milions d’euros d’inversió, superada només per Tel-Aviv. Més del 32% dels fundadors d’empreses emergents a Barcelona són experts en programació i codificació.
Referència internacional
Segons Barcelona Digital Talent, la ciutat disposa d’una comunitat digital forta, amb 77.000 professionals, el 26% dels quals són dones, i atreu en gran mesura talent estranger, ja que el 31% dels professionals digitals que operen a la ciutat són de fora de Barcelona.
El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha posat en relleu “la contribució fonamental del sector tecnològic i específicament de les start-ups en la recuperació de l’economia, l’ocupació i la transformació del model econòmic de Barcelona”.
L’aposta estratègica municipal per mantenir viu l’interès del talent internacional es concentra en iniciatives com:
- La IT Academy de Barcelona Activa, que formarà 3.000 programadors en els propers cinc anys.
- L’aliança públicoprivada Barcelona Digital Talent amb la Fundació Mobile World Capital per impulsar el talent tecnològic.
- La transformació de l’edifici de Correus de la via Laietana en un nou hub d’innovació tecnològica al centre de la ciutat.
Seu de solucions tecnològiques d’alt valor
Barcelona també destaca com l’ecosistema europeu d’empreses emergents deep tech, que es dediquen a proveir solucions tecnològiques en l’àmbit científic o d’enginyeria: aquest sector representa a la ciutat un 13%, per sobre de grans capitals europees com París (9,3%), Berlín (9%), Amsterdam (7,5%) i Londres (7,5%).