Barcelona no renovarà les llicències d’habitatges d’ús turístic

Barcelona no renovarà les llicències d’habitatges d’ús turístic

Amb aquesta decisió, els 10.000 habitatges d’ús turístic que hi ha actualment a Barcelona tornaran al mercat de lloguer o de compra de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona s’acull al que marca el decret llei 3/2023 de novembre, que determina que la vigència de les llicències actuals s’acaba d’aquí a quatre anys i no en crearà de noves. D’aquesta manera els 10.000 habitatges d’ús turístic que hi ha actualment a Barcelona tornaran al mercat de lloguer o de compra de la ciutat.

“El govern municipal ha decidit anar a fons amb la nova regulació del decret llei de la Generalitat per fer que aquests 10.000 pisos turístics es converteixin en habitatge residencial al novembre del 2028”, anunciava l’alcalde, Jaume Collboni, durant la roda de premsa en què presentava el Pla Viure, acompanyat per la primera tinent d’alcaldia, Laia Bonet, i el quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls.

D’aquesta manera, continuava Collboni, “fem que a Barcelona cessi completament l’activitat d’ús turístic en pisos residencials”. “Així aquests habitatges passaran al mercat de lloguer o de venda, perquè siguin habitats pels veïns i veïnes de Barcelona” i s’evita que “la gent hagi de marxar de la ciutat”, afirmava l’alcalde.

Aquesta mesura forma part del Pla Viure. Una segona mesura impulsada és fer realment efectiva la reserva del 30 % per a habitatge públic en les promocions privades. El conjunt de mesures del pla ha estat elaborat pels equips municipals, que han comptat amb la col·laboració de l’economista i antiga responsable d’Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla. L’alcalde ha afirmat que “amb aquest conjunt d’iniciatives, l’Ajuntament busca canviar la tendència d’estancament en la creació d’oferta d’habitatge i d’augment dels preus”.

No hi haurà llicència d’habitatge d’ús turístic

El decret llei del 7 de novembre de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d’ús turístic fixa que quan acabi la vigència d’aquestes llicències, cada municipi haurà de crear el seu propi planejament si volen donar cabuda a aquest tipus d’allotjament. La primera tinent d’alcaldia ha assegurat que al Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics de Barcelona (PEUAT) no hi haurà cap categoria que reconegui l’habitatge d’ús turístic i, per tant, no existirà la llicència per a aquest tipus d’allotjament.

Segons han explicat, l’activitat il·legal d’aquest tipus d’habitatges ha baixat considerablement a Barcelona gràcies a la feina d’inspecció que realitza l’Ajuntament. Cada mes es fan 300 denúncies de mitjana. El quart tinent d’alcaldia ha assegurat que “els mecanismes d’inspecció són realment positius”. “Tenim l’obligació de combatre la il·legalitat”, assegurava, i en paral·lel, “continuarem estructurant les relacions amb les plataformes de comercialització d’aquesta oferta, amb les que col·laborem i amb les que no”.