Barcelona obté la certificació de Destinació Turística Intel·ligent
Turisme. El distintiu atorgat per Segittur analitza 97 requisits i 261 indicadors concrets sobre sostenibilitat, accessibilitat, innovació, tecnologia i governança.
El distintiu atorgat per Segittur analitza 97 requisits i 261 indicadors concrets sobre sostenibilitat, accessibilitat, innovació, tecnologia i governança.
La ciutat de Barcelona ha superat els requisits necessaris per obtenir la certificació de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) que atorga la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (Segittur). El reconeixement arriba després que s’hagin analitzat fins a 97 requisits i 261 indicadors concrets per valorar el grau de maduresa de Barcelona com a destinació turística innovadora, amb una infraestructura tecnològica d’avantguarda que garanteixi el desenvolupament sostenible, accessible per a tothom i que faciliti la interacció i la integració del visitant amb l’entorn. L’anàlisi de tots aquests indicadors, en el fons, valora especialment que es vetlli per la qualitat de l’experiència turística però també per la millora de la qualitat de vida de les persones residents en la destinació. El reconeixement DTI s’adjudica únicament si la destinació obté una puntuació en el grau de compliment igual o superior al 80%.
El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha remarcat que en l’anàlisi exhaustiva d’indicadors “Barcelona excel·leix en àmbits com el desenvolupament de productes i serveis innovadors, la protecció del patrimoni natural i cultural, la col·laboració públic-privada, el compromís ambiental, l’impuls de polítiques de redistribució dels beneficis del turisme o les infraestructures de connectivitat”. En aquest sentit, ha subratllat com “l’aposta per ser un referent en matèria de tecnologia i innovació reverteix positivament en tots els sectors econòmics de la ciutat”.
D’aquesta manera, la ciutat de Barcelona passa a formar part del grup de destinacions que lideren l’excel·lència en matèria d’implantació del model DTI, situant-se a l’avantguarda del desenvolupament turístic i amb una estratègia de futur basada en la governança, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la tecnologia com a eixos vertebradors. A banda de Barcelona, a nivell estatal també han aconseguit aquest objectiu les destinacions de Bilbao, Benidorm, Donostia, Gijón, Màlaga, Tenerife i Santander.
Aquest reconeixement té una validesa de dos anys i està subjecte a un procés de renovació, la qual cosa obliga a la destinació a mantenir una millora continuada, comprometent-la a una renovació dels objectius i les estratègies i a una adaptació a les necessitats de l’entorn futur, que en última instància desemboquen en una revalorització de la destinació.
L’Ajuntament de Barcelona ja formava part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents des del 15 d’abril de 2021, demostrant d’aquesta manera la seva aposta fer de la destinació un entorn compromès amb la importància d’aplicar al turisme valors relatius amb la governança, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la tecnologia.
El programa Destinació Turística Intel·ligent és un projecte promogut per la Secretaria d’Estat de Turisme (Setur), gestionat per la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (Segittur), que busca contribuir a millorar la competitivitat de les destinacions turístiques i la qualitat de vida de les persones residents. Aquesta iniciativa, sorgida del Pla Nacional i Integral de Turisme 2012-2015 genera els mecanismes adequats per facilitar la ràpida incorporació d’innovacions en les destinacions.