Barcelona participa a FITUR 2022

Barcelona participa a FITUR 2022

Barcelona ha participat a la 41 edició de la Fira Internacional de Turisme.

El regidor de Turisme i Indústries Creatives assisteix a la cita internacional de turisme a Madrid, amb un programa pel 2022 centrat en la gastronomia i l’enoturisme. Fitur també es centra enguany en la cultura i en un pla per avançar en els eixos de la sostenibilitat i la digitalització.

 

La 41a edició de la Fira Internacional de Turisme (FITUR), la primera fira internacional de l’any dedicada a la industria del turisme amb 165 països presents, ha comptat amb la presència del regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, així com dels representants del Consorci de Turisme de Barcelona.

Barcelona ha tingut un espai dins de l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme per mostrar tota la seva oferta promocional d’experiències a través de diferents propostes de la ciutat i de la Destinació Barcelona.

Aquest any, el Consorci de promoció de Barcelona ha marcat en la seva estratègia de màrqueting i promoció la gastronomia i l’enoturisme amb un programa específic dedicat a un dels principals atributs pels quals és reconeguda la destinació: la restauració i la gastronomia que aquest any ha recollit 26 estrelles Michelin. Tot plegat focalitzant l’acció en els públics Premium, millenials, LGTBIQ+ i en els nòmades digitals que amb la pandèmia s’ha incorporat com un públic molt sòlid i estratègic.

En aquest sentit, l’enoturisme ha tingut especial rellevància aquest 2022 amb diferents accions de promoció dels vins i dels cellers, la primera de les quals es va presentar a FITUR en un acte conjunt amb la Diputació de Barcelona.

En el marc de la Fira s’ha celebrat també la II edició del Women Leading Tourism, un espai de trobada per analitzar i debatre com impulsar el paper de la dona i la igualtat de gènere en el turisme en clau de lideratge i sostenibilitat d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest marc s¡ha mostrat una taula sobre l’avenç de la perspectiva de gènere en les administracions, entre d’altres.

L’Observatori del Turisme entra a la OMT

Un dels actes destacats d’aquest que ha tingut lloc en el marc de FITUR ha estat la formalització de la incorporació de l’Observatori de Turisme de Barcelona (OTB) a la Xarxa Internacional d’Observatoris de Turisme Sostenible (INSTO) de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). Un  reconeixement al compromís local per monitoritzar l’impacte econòmic, ambiental i social del turisme i fer-lo sostenible. També possibilita la creació en xarxa d’un sistema internacional d’indicadors de turisme sostenible alineats amb els ODS de l’Agenda 2030. L’Observatori és la plataforma d’estudis i coneixement turístic, constituït per l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç, la Diputació de Barcelona i el Consorci Turisme de Barcelona, mitjançant la qual es genera i gestiona el coneixement compartit per al conjunt de la Destinació Barcelona (ciutat i regió).

Mercat espanyol                                                                         

Espanya és en aquests moments (2021) el principal mercat emissor de Barcelona, arribant al 32,5% del total de les visites i recuperant terreny en un context en què la pandèmia ha situat els mercats de proximitat a primera línia.  En aquest sentit,  s’explica  la pujada de la quota del mercat espanyol (del 16,8% al 32,5%) i la baixada d la quota del turisme internacional que se situa en el 67,5%  que en exercicis pre-pandèmics representava el voltant del 83%.  El perfil del visitant nacional que viatja en aquests moments és jove, d’uns 41 anys, que ha arribat amb tren a la ciutat per motius d’oci. Valora la ciutat amb puntuacions 8,4, sent l’arquitectura, la cultura i l’entreteniment els millors valorats. Així mateix durant la seva estada mitjana de 4,8 dies realitza una despesa 393,9€  per persona en restauració, cultura i transport intern.

El llibre ‘Antonio Machado en Barcelona (1938-39)’, presentat a Madrid

La delegació de l’Ajuntament de Barcelona a Madrid ha aprofitat la visita per presentar aquest llibre al Centre Cultural Llibreria-Blanquerna. El llibre ha estat editat recentment per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb La Vanguardia el setembre de 2021, i reuneix per primera vegada i de manera monogràfica un recull de 29 articles escrits pel poeta i publicats al diari La Vanguardia. Un conjunt d’articles en els quals Machado mostra el seu compromís amb la República i critica la política de no intervenció d’altres països durant la Guerra Civil espanyola. El llibre compta amb  textos introductoris de Monique Alonso i Josep Playà, experts en la figura de Machado i el seu pas per Barcelona.

El regidor de Turisme i  Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha destacat que la publicació és una contribució rellevant a la difusió i coneixement de l’obra de Machado, perquè “recull el testimoniatge més polític del poeta en els moments dramàtics de la guerra civil i encara que molt articles ja figuraven en les Obres completes de Machado, són encara poc coneguts pel gran públic.”