El darrer plenari del mandat del Consell de Turisme i Ciutat insta a treballar en el marc d’un model sostenible a nivell econòmic, ambiental i social
Turisme. El Consell de turisme i Ciutat (CTiC) s’ha reunit aquest dimarts al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en la darrera sessió plenària del mandat.
El Consell de turisme i Ciutat (CTiC) s’ha reunit aquest dimarts al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en la darrera sessió plenària del mandat.
El plenari ha fet balanç del pla de treball d’aquest organisme de participació sectorial del consistori amb representació d’un ventall molt ampli d’interessos i sensibilitats al voltant de l’activitat turística.
El CTiC es va crear el 2016 amb l’objectiu de debatre, compartir reflexions i plantejar propostes que serveixin per millorar la implantació i el desenvolupament de l’activitat turística a Barcelona. Està constituït per associacions del sector veïnal, empresarial turístic, sindical, de comerç, restauració, socials, culturals, mediambientals i persones expertes de reconegut prestigi de Barcelona. Des de la seva creació, el Consell de Turisme i Ciutat ha permès incorporar la ciutadania en la governança del turisme i col·laborar en l’acció del Govern sobre les polítiques, les línies estratègiques i les iniciatives en aquest àmbit.
De la tasca feta es destaca l’articulació i consolidació com a espai de treball i d’intercanvi de punts de vista sobre la mobilitat, la fiscalitat, el màrqueting turístic, les condicions laborals, l’allotjament o l’ús de l’espai públic. Amb especial accent en els reptes que ha plantejat l’escenari post-COVID. El CTIC ha debatut en aquest període sobre la creació de nous pols d’atracció turística, la cultura, el patrimoni i paisatge urbà, el comerç i la restauració, els nous models de negoci i l’economia col·laborativa, la promoció i el posicionament de la ciutat, entre altres.
En aquest sentit, el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha agraït el treball fet i ha destacat que a final del mandat hi ha una “millor governança i una millora de percepció del turisme pels nostres residents”. També ha afegit que s’ha aconseguit “redistribuir la riquesa pels diversos districtes i avui tenim menys turistes, de més qualitat, que fan més despesa i que pernocten més dies a la ciutat .”
Com a repte de futur, Marcé ha posat l’accent en “aconseguir l’equilibri virtuós entre els beneficis globals que genera l’economia del visitant i les alteracions en el nostre model de convivència.” Per fer-ho, ha subratllat “tenim una eina que ens facilitarà la feina, els 41 Milions d’euros dels fons europeus Next Generation que ens permetran millorar la mobilitat, fer realitat la transició digital i posar la sostenibilitat al capdavant.”
Comunicat del sector per un model turístic sostenible
Al plenari s’ha presentat un comunicat que insta a treballar conjuntament perquè l’activitat turística es desenvolupi en el marc d’un model sostenible econòmica, ambiental i socialment, i responsable amb la ciutadania, les empreses i les persones que hi treballen, els visitants, i la ciutat, preservant com a valors irrenunciables la generació de prosperitat compartida, la protecció del drets laborals i la salvaguarda de la convivència en el marc de la legalitat vigent.
El CTiC va renovar els seus membres l’any passat fins al 2026 i l’integren representants d’entitats del sector ciutadà i veïnal, del sector turístic empresarial, del comerç i la restauració, de la cultura i l’esport, dels sindicats, associacions ambientals, grups socials i representants de cada districte, així com professionals experts, responsables tècnics i representants de cada un dels grups municipals.
Els sectors amb representants al Consell de Turisme i Ciutat :
- Sector ciutadà i veïnal: Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrada Família, Associació Veïnal del Casc Antic, Associació de Veïns de la Barceloneta, Associació Plataforma Can Baró, AmfiCat
- Sector turístic empresarial: Gremi d’Hotels de Barcelona, Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Associació Catalana de Agències de Viatge Especialitzades (ACAVE), Associació Catalana de Professionals del Turisme (ACPT), Cambra de Comerç de Barcelona, Fundació Barcelona Promoció.
- Sector del comerç i un en representació del sector de la restauració: Unió d’Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, Fundació Barcelona Comerç (Barcelona Comerç), Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla, PIMEC
- Sectors cultural i esportiu: ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), Fundació Privada Antoni Tàpies (GRUP ARTICKET)
- Sindicats: CCOO, UGT Catalunya
- Entitats ambientals: Col·legi d’ambientòlegs de Catalunya (COAMB), Associació Ethnic
- Entitats i els grups socials: Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Centre Social de Sants
- Entitats Districtes: Ciutat Vella, Fundació Tot Raval; Eixample, Pendent de nomenament; Sants – Montjuïc, Plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació (PACAME); Sarrià – Sant Gervasi, Eix Sarrià; Gràcia, Associació de Veïns La Salut, Parc Güell, Sanllehy; Les Corts, Eix Comercial Sants – Les Corts; Horta Guinardó, Taula del Park Güell; Nou Barris, Eix Nou Barris Centre Comerç; Sant Andreu, Sagrera Activa Associació de Comerciants; Sant Martí (pendent de nomenament)
- Persones expertes: Maria Abellanet, Ernest Cañada, Pere Duran, Enric Truñó, Begoña Blanco, Asunción Blanco, Jordi Ficapal, Pili Malagarriga, Toni Mascaró, Elisabet Parés, Ferran Poca, Sònia Corrochano.
- Tècnics municipals: Gerents del Districte Ciutat Vella i de Sant Martí, representant del Consorci Turisme de Barcelona, Directora general BSM, Director de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Gerent ICUB
- Formen part dels òrgans sectorials també la Sindicatura de Greuges i l’Associació Consell de Cent
- Representants designats per cada grup municipal