El Gastronomic Forum Barcelona bat rècords
Gastronomia. El saló se centra en la cuina transformadora i compromesa amb la preservació de la biodiversitat i programa més de cent vint activitats.
La nova edició del Gastronomic Forum Barcelona, que se celebrarà del 6 al 8 de novembre, serà la més gran de la seva història, amb més de 350 empreses expositores, un 20% més que en l’edició anterior. El saló de referència per als professionals de l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia programa 120 activitats amb més de 200 ponents i se centrarà en la cuina transformadora i compromesa amb la preservació de la biodiversitat.
La nova edició del Gastronomic Forum Barcelona, que se celebrarà al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, mostrarà el compromís del món de la gastronomia amb la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i l’impuls de la transformació social. Els més de cent cuiners i cuineres participants hi presentaran iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre altres temes d’actualitat.
Enguany els restaurants participants en el saló acumulen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes, que reconeixen els establiments que treballen per preservar el medi ambient a través d’una gestió eficient dels recursos i la reducció dels residus.
L’Aula del Mercat Metropolità ecològic i de proximitat
Entre les més de cent vint activitats programades, hi destaca l’Aula del Mercat Metropolità, impulsada per l’Ajuntament, l’AMB i Mercabarna. Acollirà catorze expositors de productors i productores ecològiques i de proximitat de l’àrea metropolitana de Barcelona que integren el mercat metropolità. També, un ampli repertori d’activitats, en què participaran cuineres i cuiners de prestigi, ramaderes, professionals de la pagesia o pescadores, que cuinaran en directe i debatran sobre el present i el futur de la gastronomia sostenible i la biodiversitat.
Entre altres professionals de la restauració, hi trobarem Xavier Pellicer, Laura Veraguas, Paolo Casagrande o Joan Capilla, o entitats com La Platjeta, la Fundació Cuina Justa o l’Associació Mescladís, entre moltes altres.
Tot això, en col·laboració amb Slow Food Barcelona i l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible (OCAS).
Noves tendències en la cuina
El saló també incidirà en el poder transformador de la cuina i donarà veu a cuineres d’àmbit internacional que proposen models de treball que donen èmfasi a la conciliació i la integració als restaurants, com la danesa Kamilla Seidler, al capdavant del restaurant Lola, de Copenhaguen, i la belga Joke Michiel, del restaurant Souvenir, de Gant.
L’ús del foc com a mètode de cocció a la cuina professional serà un altre dels temes que s’abordaran, així com les experiències dels i les professionals a l’entorn del nou rebost, que recupera conserves tradicionals d’aliments i promou tècniques de conservació inèdites en la nostra cultura culinària.
Reconeixement del talent
Com és habitual, els cuiners i cuineres emergents també tindran un paper destacat al saló, que acollirà la final del premi Cuiner 2023 Gastronomic Forum Barcelona. Els finalistes són Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Brabo i Sartoria Panatieri, Barcelona, millor pizzeria europea segons el rànquing 50 Top Pizza Europa 2022); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar, Barcelona); Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Can Culleres, Barcelona); Adrià Edo (Dit i Fet, Girona); Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà, Girona), i Gessamí Caramés (Meleta de Romer, l’Ametlla de Mar, Tarragona).
Com a novetat, el Gastronomic Forum Barcelona oferirà un homenatge a les dones del món rural, impulsat per la Diputació de Barcelona, i, en el marc de la celebració del concurs The Best Dessert Espai Sucre, Martín Berasategui recollirà el Premi Pierre Gagnaire 2023 en homenatge a la seva contribució al desenvolupament de la pastisseria.
Els reptes de la restauració
El Forum Lab, que organitzen el Gastronomic Forum Barcelona i el Clúster Food Service, dedicarà unes sessions a la innovació en la gestió dels establiments hostalers. Aquest espai també acollirà el congrés Foodture, organitzat pel Barcelona Centre de Disseny i el Congrés Internacional de Restauració i Economia Circular, una iniciativa de la Fundació Restaurants Sostenibles.