Impuls a projectes socioculturals als barris amb el nou programa “Experiències de ciutat”
Turisme. Aquesta iniciativa destina 700.000 euros a finançar els projectes amb fons provinents de l’impost sobre les estades turístiques (IEET).
Aquest programa finançarà durant el 2023 divuit projectes i esdeveniments de caràcter sociocultural que tenen lloc a tots els districtes per impulsar-los i donar-los més difusió a través del Consorci de Turisme de Barcelona, que també garantirà la promoció dels esdeveniments seleccionats a través dels seus canals de difusió. Aquesta iniciativa destina 700.000 euros a finançar els projectes amb fons provinents de l’impost sobre les estades turístiques (IEET) per difondre nous atractius entre la ciutadania i els visitants de Barcelona.
Els ajuts són d’un màxim de 50.000 euros per projecte i han de servir per consolidar el calendari d’activitats i esdeveniments amb possible projecció internacional, que tenen una periodicitat estable i que contribueixen a mostrar la riquesa i la diversitat de la ciutat.
Per a la tria de projectes s’ha prioritzat que siguin singulars i estiguin organitzats per institucions i entitats socials o econòmiques que tenen una clara vinculació amb el territori. Les propostes han de tenir projecció de ciutat, se n’han hagut de fer més de tres edicions, han d’incorporar la sostenibilitat en la seva concepció i la gestió des d’una perspectiva social, econòmica i ambiental i totes les propostes han de tenir lloc al llarg del 2023 o durant els primers dies del 2024.
Aquest nou programa, que es desenvolupa conjuntament amb el Consorci de Turisme de Barcelona, és una mostra més de la manera de contribuir a la redistribució i la desconcentració territorial de l’economia del visitant, un objectiu que recull la mesura de govern per a la creació de nous imaginaris i continguts per millorar la mobilitat i la sostenibilitat turística.
Projectes i esdeveniment seleccionats
- Ciutat Vella: l’ajut es destina al Festival de Cultura Raval(s), un festival popular amb un programa de disseny i creació d’accions artístiques i socials amb perspectiva antimasclista i antiracista, i a BuskeRAI – Festival d’Artistes del Carrer, un festival gratuït i obert que ofereix música, arts escèniques, titelles, teatre, circ i dansa.
- L’Eixample: el suport es destina a la 17a Fira Modernista de Barcelona, amb activitats lúdiques i culturals gratuïtes per posar en relleu el patrimoni i donar a conèixer també l’oferta d’altres municipis i entitats d’arreu amb llegat modernista, així com la Ruta del Modernisme de Barcelona. La fira s’emmarca en les activitats de la festa major del barri.
- Sants: Sants Tradicat, una mostra de 200 parades de comerç tradicional i de proximitat i amb oferta de jocs infantils, tallers familiars i cercaviles de bastoners, entre d’altres activitats, i la Fira Medieval, amb activitats, gastronomia i comerç variats, són els dos projectes que seran finançats.
- Les Corts: el Festival Circorts, que té un programa amb quinze espectacles de circ de diferents disciplines, vol créixer amb el suport financer obtingut per instal·lar una carpa de circ per presentar una part del seu programa d’espectacles.
- Sarrià: es finançarà l’exposició “Negre: del dol a la seducció”, en què es presenta una panoràmica estètica i social de la utilització del negre en la indumentària femenina. La Festa de Sant Martí – Jornada del Vi Novell també rebrà el suport per retre homenatge a la tradició vitivinícola del pla de Barcelona, així com Collserola Floreix, una jornada familiar dedicada a fer tallers per descobrir la fauna i la flora.
- Gràcia: el finançament es destina al suport de les Diades de Castellers per potenciar les menys conegudes, com la Diada de la Independència o la de la Salut, entre d’altres.
- Horta-Guinardó: el Club Esportiu del Futbol Club Martinenc rebrà el suport per organitzar el Cros 3 Turons – La Diablada, una cursa atlètica de cros que recorre tres dels turons més significatius i emblemàtics de la ciutat. També el rebrà el pessebre vivent de la Torre del Suro, una representació d’un pessebre tradicional on tots els actors i les actrius són persones amb alguna discapacitat intel·lectual.
- Nou Barris: l’ajut es destina a la 27a edició de San Froilán, una jornada de promoció i divulgació de la cultura gallega amb concerts, gastronomia, dansa i música tradicional. Un altre ajut serà per a la Roquetes Fashion, Food & Wood Week, la mostra final de presentació al barri i a la ciutat del treball dels tallers de costura, bricolatge i cuina que es fan durant tot l’any amb la participació del veïnat. També es finançarà el Festival Sopes del Món, un esdeveniment intercultural de degustació gastronòmica amb diferents col·lectius d’origen divers i en què, a través de l’elaboració de diferents sopes, es mostra la diversitat cultural que es troba al territori. I, finalment, rebrà l’ajut el Campament Reial, que es consolida com una de les visites familiars de les festes.
- Sant Andreu: el suport financer serà per al Jazzing Festival de Jazz, un esdeveniment musical, plenament consolidat, que neix al districte amb la Big Band de Joves, que ofereix concerts, jamm sessions, xerrades i conferències al voltant de la música de jazz i en què participen músics joves i artistes consolidats de l’escena nacional i internacional.
- Sant Martí: es finançarà el Festival Escena Poblenou, una mostra d’arts escèniques contemporànies multidisciplinària i implicada en el territori amb la vocació de visualitzar i donar suport a creacions que abordin nous llenguatges escènics i dramatúrgies.