Nou repte per afavorir un turisme més sostenible a l’Eixample
Medi ambient i sostenibilitat. Els objectius principals són fomentar el patrimoni de l’Eixample, gestionar la mobilitat i la comunicació i redistribuir els fluxos de visitants.
L’objectiu és identificar projectes tecnològics innovadors que fomentin un turisme inclusiu i alineat amb una ciutat verda per millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a prop de les principals atraccions turístiques de la ciutat i, al mateix temps, diversificar l’experiència dels visitants. La proposta guanyadora s’anunciarà al juny i rebrà una aportació de fins a 40.000 euros provinents del fons de l’impost turístic (IEET) per implementar la prova pilot.
El districte de l’Eixample ha identificat tres temes rellevants per desenvolupar projectes innovadors. El primer tema aborda el repte de la gestió dels fluxos de vianants i la mobilitat dels turistes, que en ocasions comporten problemes de convivència amb el veïnat. El segon bloc tracta la gestió del patrimoni i la promoció econòmica: es vol promocionar la diversitat del patrimoni del districte i generar un impacte positiu en diferents àrees econòmiques, afavorint així el comerç de proximitat i la gastronomia local. Finalment, es planteja la perspectiva comunicativa per trobar solucions intel·ligents, a través de l’anàlisi de perfils i la geolocalització, per millorar la interlocució turística i automatitzar la informació d’alta qualitat i personalitzada per al turisme divers que visita la ciutat.
Per posar-ne alguns exemples, les solucions poden enfocar-se en eines per al recompte o la predicció de fluxos de visitants, la ludificació i promoció de la diversitat del patrimoni cultural a través de tecnologies com la realitat augmentada, la comunicació per segmentació o geolocalització mitjançant tecnologies Beacon, la detecció de patrons de comportament dels turistes i la creació d’eines integradores que augmentin la rellevància de la solució.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa InnovAcció 2030, liderat pel Comissionat de l’Agenda 2030, que, amb aliances amb agents com DFS, desplega un conjunt de reptes per a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a la ciutat de Barcelona.
La convocatòria està oberta fins al 5 de maig i s’adreça a entitats, empreses, organitzacions o persones emprenedores amb vocació i capacitat per generar innovació i garantir una mirada eficient amb base tecnològica a la ciutat. La proposta guanyadora s’escollirà mitjançant un procés d’avaluació de tres fases.