Torna al carrer la campanya informativa a favor d’un turisme responsable i sostenible

Torna al carrer la campanya informativa a favor d’un turisme responsable i sostenible

Turisme. La campanya tindrà presència al carrer i als webs de cerca d’informació per conscienciar sobre la importància d’allotjar-se en pisos amb llicència

Barcelona continua treballant per afavorir un turisme sostenible, lluitar contra la massificació i mantenir sota control l’activitat il·legal dels allotjaments turístics. El Govern municipal té a ple rendiment totes les eines i recursos del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals per evitar que tornin a proliferar ara que l’activitat turística s’està recuperant després de la pandèmia, i en posa en marxa de noves per conscienciar la ciutadania i els visitants de la importància d’allotjar-se en pisos amb llicència. Tot plegat, amb l’objectiu de fer compatible el turisme amb la vida quotidiana i garantir la convivència, el dret a l’habitatge i un model urbà sostenible.

Una d’aquestes accions és la campanya de comunicació al carrer a favor d’un turisme responsable i sostenible que l’Ajuntament torna a engegar des de dilluns passat fins a l’11 d’agost. Va dirigida a les persones visitants i a la ciutadania i està centrada a posar en relleu que només un allotjament turístic d’acord amb la regulació vigent dona totes les garanties. Amb el missatge “Abans de llogar un llit turístic, mira que sigui legal”, la campanya vol conscienciar i fer arribar els recursos a tothom per comprovar que els allotjaments que es lloguin no siguin irregulars.

A aquest efecte, des del 2017 es pot consultar el web www.fairtourism.barcelona amb informació sobre els habitatges turístics (HUT) i amb la possibilitat de comunicar l’existència dels allotjaments il·legals. Tota la informació també es pot consultar al web d’habitatges d’us turístic.

Enguany s’ha fet especial incidència en la campanya digital a webs utilitzades per informar-se o contractar viatges, buscant arribar a aquelles persones de països com França, Regne Unit, Alemanya i Itàlia i també de la resta d’Espanya que fan recerca en línia d’allotjament a Barcelona a través de Google.

La campanya també inclou la distribució de cartells a la via pública en els districtes amb més afluència de turistes (Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Martí) i s’inseriran aquests missatges a xarxes socials. També es repartiran flyers als punts més turístics, n’hi haurà a les tretze Oficines d’Atenció Ciutadana, a l’Estació del Nord, a les Oficines de Turisme, a la seu del districte de Ciutat Vella i a les Oficines d’Habitatge i APARTUR col·laborarà en la difusió. Els missatges es difondran en català, castellà, anglès i francès i en alguns suports s’amplia a l’italià i l’alemany.

A banda, a la plaça del Mar de la Barceloneta i a l’avinguda de la Catedral hi haurà instal·lats llits per cridar l’atenció dels i les turistes i que puguin informar-se de tots els recursos dels quals disposen. La instal·lació de l’habitació recrea un allotjament il·legal i hi haurà informadors que explicaran la campanya i els seus objectius a les persones interessades. Aquesta acció ha estat ideada per l’agència DoubleYou i ja es va dur a terme el 2017 i el 2018 a espais molt transitats de la ciutat.

Un pla de xoc efectiu

En paral·lel, el Govern municipal continua desenvolupant el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals. Engegat l’estiu de 2016, ha donat bons resultats i ha permès posar fi a la proliferació descontrolada d’aquesta activitat, passant d’uns 6.000 pisos turístics il·legals a una xifra molt baixa gràcies a l’activitat inspectora i sancionadora. Des de l’inici del pla, s’ha analitzat un total de 51.000 anuncis i s’han obert uns 17.500 expedients disciplinaris que han derivat en 7.400 ordres de cessament i 8.100 expedients sancionadors.

Després de la pandèmia i amb la recuperació del turisme, el pla s’ha reactivat per evitar que l’activitat il·legal torni. Amb un equip de més de 70 persones, s’han rastrejat els anuncis publicats a les plataformes i s’han detectat únicament uns 500 anuncis de pisos que oferien activitat turística sense tenir el permís. Es procedirà a demanar a les plataformes la retirada immediata d’aquests anuncis i s’iniciarà el corresponent expedient, que pot acabar amb una sanció d’entre 3.000 i 60.000 euros.

Nou front comú amb les principals europees per a una legislació comuna i proteccionista

Barcelona teixeix des de fa temps una aliança amb les ciutats europees amb activitat turística per compartir experiències i avançar plegades cap a un model que posi fre a la saturació i aposti per un turisme equilibrat i de futur. Fa prop d’un mes, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va reunir amb la d’Amsterdam, Femke Halsema, per compartir experiències en aquest sentit. I en el cas concret de la regulació dels lloguers turístics a curt termini, la capital catalana ha signat diversos textos i iniciatives conjuntes amb més ciutats per demanar una millor legislació comunitària que protegeixi els governs locals davant l’activitat de les plataformes.

Ara, Barcelona i gairebé una vintena de ciutats s’han unit de nou per reclamar a la Comissió Europea (CE) que prengui urgentment aquest mateix any mesures legislatives sobre el lloguer a curt termini. El text conjunt el signen la capital catalana, Amsterdam, Arezzo, Berlín, Bolonya, Brussel·les, Budapest, Florència, Cracòvia, Lió, Munic, París, Praga, Porto, Utrecht, València, Viena, Varsòvia i la xarxa de ciutats Eurocities.

L’organisme europeu preveia presentar al juny una proposta de normativa comunitària específica, però es va ajornar i ja no figura a la llista d’iniciatives previstes fins al desembre. Les ciutats signants del document reclamen a la CE que avanci una proposta que protegeixi els ajuntaments i les administracions regionals, i que els permeti disposar d’eines legals per obligar a les plataformes a complir les normatives locals i a exigir, comprovar i publicar els números de registre dels pisos abans d’anunciar-se a través dels seus webs.

Es tracta d’evitar una possible pressió a l’alça sobre el preu de l’habitatge i conseqüències directes en la disponibilitat d’habitatges assequibles en el context actual de recuperació del turisme. I de blindar la cohesió i la qualitat de vida de les ciutats, ja que l’activitat il·legal dels allotjaments turístics de curta durada tendeix a generar molèsties als veïns i veïnes.