Un pressupost per al 2022 de rècord, amb 3.400 milions d’euros
Ajuntament. L’atenció a les persones i la lluita contra les desigualtats, prioritats dels comptes municipals de Barcelona per al proper any.
Es destinarà a eixos prioritaris com l’atenció a les persones, la lluita contra les desigualtats, l’emergència climàtica i la reactivació econòmica.
Els pressupostos municipals per a l’any 2022 creixen un 4,7% respecte al 2021, amb un increment de 153 milions d’euros, una tendència que des de l’any 2015 ha fet augmentar els comptes de la ciutat en un 33,5%, més de 850 milions d’euros. L’aprovació ha estat possible gràcies al vot favorable del Govern municipal, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita. El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya s’ha abstingut i els grups de Junts per Catalunya, Ciutadans i Partit Popular hi han votat en contra.
El Plenari també ha aprovat les ordenances fiscals per a l’any vinent, que preveuen la congelació d’impostos i incorporen la bonificació del 75% de la taxa de terrasses, fires i quioscos o d’un 30% de la taxa de recollida de residus. Les ordenances s’han aprovat amb els vots a favor del Govern municipal, les abstencions dels grups d’Esquerra Republicana de Catalunya, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, i els vots en contra de Junts per Catalunya, Ciutadans i Partit Popular.
Eixos prioritaris del pressupost 2022
Les inversions municipals també arriben a un nou rècord, amb 903,1 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament aportarà 753,5 milions; les empreses municipals Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona (IMHAB) hi aportaran la quantitat restant.
Entre totes les partides pressupostàries destaquen l’impuls als serveis socials, la transformació verda i la reactivació econòmica:
- Atenció a les persones: 412,4 milions d’euros es destinaran a serveis socials, cosa que comporta un increment de més del 15% respecte a l’any anterior. També creixen entorn del 10% les partides per a cultura i educació (391,2 milions d’euros), sòl i habitatge (213,5 milions d’euros), mentre que el pressupost en salut s’incrementa un 64,6% respecte al 2021, amb 37,2 milions d’euros.
- Espai públic: l’assignació per a manteniment, neteja, recollida de residus i sanejament arriba fins als 470 milions d’euros, un 10,7% més que l’any anterior. També es destinaran 232,4 milions d’euros a la transformació urbana i al verd, un 11,1% més que el 2021.
- Altres partides destacades: s’han assignat 169,75 milions d’euros a mesures de promoció econòmica per contribuir a la reactivació comercial de la ciutat. També es destinaran 218,6 milions d’euros al transport públic i 345,32 milions d’euros a prevenció, seguretat i gestió del trànsit.
A més, entre els projectes que s’inclouen als pressupostos per al pròxim any destaquen els següents:
- Urbanisme i verd: superilles, ampliació dels entorns escolars segurs, ampliació de carrils bici, connexió del tramvia o reforma de vies com la Rambla, la Meridiana, la via Laietana i la Gran Via.
- Comerç i mercats: estan previstos els avenços en la reforma dels mercats de l’Abaceria i d’Horta, a més del pool cooperatiu.
- Serveis als barris: escoles, biblioteques i centres per a persones vulnerables, casals de gent gran o centres cívics s’inclouen entre els equipaments que milloraran durant el pròxim any, i també es continuarà impulsant el Pla de barris.
Els comptes per a l’any vinent preveuen incrementar en 100 milions d’euros el dèficit municipal, per finançar una part de les inversions. El pressupost preveu un estalvi brut per sobre del 15% dels ingressos corrents, una xifra òptima que permet a l’Ajuntament mantenir la seva solvència financera.