• Carrer Sant Antoni Maria Claret, 167. Antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau, pavelló de l’Administració, plafó 4
  • Horta-Guinardó
  • Mosaic de tessel·les
  • Primera meitat del segle XX
1 imatge | 1 participant
(Foto: A. Schulz)

(Foto: A. Schulz)

MOSAIC
Descripció: plafó n°4 de la sèrie de 16 plafons situats a l’exterior del Pavelló de l’Administració, rodejant tot l’edifici a l’alçada del primer pis. Les escenes narren la història de l’hospital des dels seus orígens medievals fins la inauguració del centre hospitalari modernista. Cada escena està descrita amb un text situat en el registre inferior. La narració segueix un ordre cronològic, començant pel panell situat a la façana posterior de l’ala de ponent (plafó 1) i acabant per l’ala de llevant (plafó 14). Dos panells més van ser realitzats posteriorment (plafons 15 i 16) i estan situats fora del recorregut cronològic.

(Dibuix: Wikipedia)
Localització i numeració dels 16 plafons que narren la història de l’hospital (Dibuix: Wikipedia).

El plafó 4 representa el papa beneint un religiós. L’escena es desenvolupa en un interior amb columnes corínties i hi  assisteixen: a l’esquerre, tres religiosos asseguts al costat del seient papal; a la dreta, un altre grup de tres religiosos de peu i un últim a l’extrem dret. El rètol narra: “En:l’any:del:Senyor:MCCXXIX:el:canonge:Colom,:de:la:Iglesia:de:Barcelona:funda:l’hospital:predecesor:del:II:de:la:Santa:Creu
deixant:renda:pera’l:seu:manteniment:y:la:Santedat:del:Papa:Honori:III:el:posa
baix:la:protecció:de:la:Seu:Apostolica“.

Els mosaics estan realitzats amb tessel·les de vidre produïdes principalment a Itàlia tot i que la major part dels plafons estan realitzats amb tessel·les de ceràmica esmaltada.

Època: 1908-1911
Autors: Francesc Labarta i Planas, dibuixant; Alfons Vicente, dibuixant de les llegendes; Mario Maragliano, mosaïcista.

Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU. De Santa Creu a Sant Pau: el bloc de la història de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: Els col·laboradors de Lluís Domènech i Montaner (III): Mario Maragliano [En línia].
LLOBET i FONT, S., ANDINO POL, L., COLONNA-PRETI, K. 2015. “La conservació restauració dels elements de mosaic del pavelló de l’Administració de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)“. Unicum 14:5-26.

EDIFICI
Arquitecte: Lluís Domènech i Montaner
Època: 1901-1911
Estil: modernista
Ús original: equipament sanitari
Font de la informació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau [En línia].
PONS TOUJOUSE, V. (2006). Inventario general del Modernismo. Barcelona: Ediciones del Serbal.

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixements de l’Ajuntament de Barcelona. Hospital de Sant Pau [En línia].
FIGUERES, L. (2001). “L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, entre la funció i el símbol modernistes”. A: L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau 1401-2001,  p. 123-181. Barcelona: Lunwerg Editores.
GENERALITAT DE CATALUNYA. Inventari del patrimoni arquitectònic. Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau [En línia].
POBLES DE CATALUNYA. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau [En línia].
SANT PAU RECINTE MODERNISTA BARCELONA. Història [En línia].

Última actualització de la pàgina: 13/4/2023