Quina documentació conservem?
Fons municipals
Apleguem la documentació municipal dels diversos òrgans de govern i dependències administratives municipals dels seu àmbit territorial, tant vigents com desaparegudes.
Gestionem i conservem la documentació municipal de diverses etapes històriques:
- Fons de l’antic municipi de Sant Joan d’Horta del 1766 fins a la seva agregació a Barcelona l’any 1904.
- Fons de l’Ajuntament de Barcelona, amb documentació a partir del 1930, tot i que el volum important de documentació es produeix a partir de l’any 1984 amb les competències atorgades als consells municipals de districte.
Custodiem prop de 24 m lineals de documentació conservada de l’antic Ajuntament de Sant Joan d’Horta, des del 1766 fins a la seva agregació a Barcelona l’any 1904. El gruix principal d’aquesta documentació aplega el període del 1820 al 1903, del qual destaquem els llibres d’actes i les seccions de Població, Serveis militars i Obres i urbanisme. La riquesa i la qualitat dels seus plànols arquitectònics ens informen d’un territori i d’una trama urbana perduda en gran part.
També tenim documentació procedent de la Junta de Districte i de les àrees centrals de l’Ajuntament franquista del 1962 al 1973, així com la del Consell Municipal del Districte a partir de la restitució de l’Ajuntament democràtic l’any 1979.
Finalment, cal remarcar la documentació de l’etapa actual, que s’inicia amb el projecte de descentralització i participació ciutadana de l’any 1984 i la nova divisió territorial de Barcelona en deu districtes. Les sèries amb més volum i també les més consultades per la ciutadania són les llicències d’activitat, les llicències d’obres majors i menors i els projectes urbans.
Fons privats
A l’Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó es troba el Fons Felip Capdevila i Rovira, historiador d’Horta que va recopilar documentació de temàtica diversa relacionada amb la vida del barri. Destaquem les 1.044 fotografies antigues sobre aspectes com els transports o les masies i dels indrets més emblemàtics de l’antic territori d’Horta-Guinardó.
També té un gran interès cultural el Fons del Foment Hortenc, format per positius fotogràfics fins al moment de la dissolució de l’entitat, l’any 1965. Consta de 578 fotografies fetes per antics socis de la Secció Fotogràfica del Foment Hortenc, creada el 1953 per Emili Reguant i Ángel Pérez, entre altres.
D’entre els fons fotogràfics, és interessant també el de Jaume Caminal Serret (del 1940 al 2002), que mostra la transformació del districte d’Horta-Guinardó entre la segona meitat del segle XX i una part del XXI.
Col·leccions
Disposem d’una bona mostra de cartells i fulletons de mà, tant de producció municipal com generats per entitats i associacions del districte.
Disposem d’una biblioteca auxiliar i de revistes i publicacions periòdiques editades a Horta-Guinardó provinents, en molts casos, d’associacions de veïns i entitats diverses.
Si vols conèixer tota la informació de què disposem a l’Arxiu d’Horta-Guinardó, consulta el quadre de fons.
Per consultar la documentació presencialment, cal cita prèvia.