Quina documentació conservem?
Fons municipals
Gestionem i conservem documentació municipal de diverses etapes històriques:
- Fons de l’antic municipi de Sant Martí de Provençals del 1740 fins al 1897. La documentació anterior no es conserva a causa d’un incendi durant la Guerra de Successió l’any 1705.
- Fons de l’Ajuntament de Barcelona, corresponent a l’any 1900 fins l’actualitat, tot i que el volum important de documentació es produeix a partir de l’any 1984.
Pel que fa al fons de l’Ajuntament de Sant Martí de Provençals, el document més antic conservat és de l’any 1740 i es tracta d’un reglament de bagatges emès per Felip V i imprès a Madrid el 10 de març de 1740; tot i això, el volum important de la documentació s’inicia l’any 1820.
D’aquest fons històric, a part de la documentació administrativa que engloba els llibres d’actes de les sessions del ple, en destaquem els 4.148 expedients de llicències d’obres particulars, que permeten conèixer qualsevol tipus d’obra privada o infraestructura que es va concedir o denegar durant aquells anys. Són de gran interès per observar, per exemple, els problemes d’ampliació del Pla d’eixample a Sant Martí de Provençals a causa dels intents del consistori per controlar-ne la gestió.
A més, hi ha l’expedient relatiu a la construcció de la Sagrada Família o d’una casa particular al carrer del Consell de Cent segons el projecte d’Antoni Gaudí.
Pel que fa al fons de l’Ajuntament de Barcelona, la documentació més antiga és la de l’antiga Tinència d’Alcaldia i la Junta Municipal, tot i que es tracta de documentació testimonial a causa de les escasses funcions atorgades a aquests òrgans de govern. A més, hi ha la documentació transferida per les àrees centrals als districtes, formada bàsicament per les sèries d’antecedents d’activitats i inspeccions industrials.
La darrera etapa cronològica es produeix a partir de 1984 amb el projecte de descentralització i participació ciutadana i la nova divisió territorial de Barcelona en deu districtes, que dota els districtes de més competències. Les sèries amb més volum i també les més consultades per la ciutadania són les llicències d’activitat, les llicències d’obres majors i menors i els projectes urbans.
Fons privats
Guardem documentació procedent de vint-i-una empreses, entre les quals ressaltem pel seu interès el fons Saladrigas Freixa (1900-1977), el de la Farinera Sant Jaume, SA (1892-1991) i els d’una part destacada de fàbriques que havien estat situades en els terrenys de l’actual Vila Olímpica.
El fons Saladrigas Freixa arriba a l’Arxiu per donació i està format, principalment, per 15,13 m de documentació comptable i comprovants de les despeses personals i familiars del període del 1900 al 1977.
Pel que fa al de la Farinera Sant Jaume, que ocupa 11,76 m, està format pel fons parcial d’aquesta empresa del sector alimentari del període del 1892 al 1991, amb sèries documentals de comptabilitat, documentació fiscal i correspondència.
També són d’interès els fons de les cooperatives. Conservem, per exemple, el fons de L’Artesana del període del 1921 al 1981, del qual ressaltem les sèries de llibres d’actes (1926-1980), gestió del personal (1948-1981) i seccions com ara la de l’agrupació coral, l’excursionista o els escacs, entre altres. També és interessant el fons de Pau i Justícia, amb documentació del període del 1900 al 1987 sobre l’organització, les finances, la gestió del personal, els socis, les seccions (balls i festes, cinema, coral, ensenyament, escacs, teatre, excursionisme i muntanya, natació, sardanes, etcètera) i altra documentació generada de la seva activitat com a promotora d’habitatges per als treballadors.
Finalment, el de la cooperativa La Formiga Martinenca està format per 11 m de documentació, del període del 1903 al 1976. Són importants els apartats referits a l’administració general, les finances, els proveïments i les seccions (grup recreatiu i cultural, teatre, coral, agrupació ciclista, obra social, botiga de queviures i activitats comercials).
A l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí també es poden consultar diversos fons personals, entre altres, el de Jean Hébrard, director tècnic de l’empresa Fundición de Antimonio, SA (FASA); el de Josep Rocher Téllez, president de l’AV del Clot - Camp de l’Arpa; el de Claudi Vidal Puig, empresari amb un negoci al passatge de Sicília (antic barri industrial d’Icària), o el d’Esteve Bosch, fotògraf local.
Col·leccions
Destaquem la col·lecció de les Germanes Melé, amb 2.514 fotografies d’entre el 1925 i el 1963, amb imatges de la vida quotidiana al barri del Clot i altres indrets de Catalunya, i el conjunt de 435 fotografies de l’empresa Talleres Oliva-Artés, SA (fàbrica de maquinària tèxtil), a més de la col·lecció de cartells, amb 1.920 exemplars del període del 1919 al 2015.
Disposem d’una biblioteca auxiliar i de revistes i publicacions periòdiques editades a Sant Martí, provinents, en molts casos, d’associacions de veïns i entitats diverses.
Si vols conèixer tota la informació de què disposem a l’Arxiu de Sant Martí, consulta el quadre de fons.
Per consultar la documentació presencialment, cal cita prèvia.