Relats revelats. Els fons fotogràfics dels Arxius Municipals de Districte

Aquesta exposició està organitzada per l'Arxiu Municipal de Barcelona amb la col·laboració de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

"Relats revelats" es presenta com una porta d'entrada a un univers fotogràfic fins ara poc conegut, aquell que s'amaga darrere les històries de la gent i la seva activitat en els barris de Barcelona des de finals del segle XIX i durant tot el segle XX. Aquestes històries, aquests "petits" relats, configuren una memòria col·lectiva de la ciutat i ens ajuden a completar el gran trencaclosques de l'imaginari visual de Barcelona, on cada peça, cada fotografia, reflecteix un instant revelador de les persones que hi han crescut, hi han treballat, hi han gaudit i, en definitiva, hi han viscut.

Aquesta exposició pretén mostrar l'important patrimoni fotogràfic que es conserva als Arxius Municipals dels Districtes de Barcelona, tant per la seva riquesa com per la diversitat que presenten aquests fons, i la manera com s'han generat, gràcies en bona part a les donacions privades que han rebut des de procedències molt diverses: famílies, empreses, associacions, cooperatives, però també agrupacions fotogràfiques, centres excursionistes i arxius populars dels diferents barris. A partir de les fotografies exposades, s'ofereix una àmplia visió de la vida a la ciutat a través d'àmbits com el treball, la quotidianitat, l'habitatge, l'urbanisme, les reivindicacions socials, l'oci o la cultura popular, a més de posar èmfasi en pràctiques com la fotografia amateur que tant ha contribuït a revelar els relats de la ciutadania de Barcelona.

Centres cívics que acolliran l'exposició i programa d'activitats

Centre Cívic Sant Andreu

 • Exposició: del 28 d'abril al 26 de maig de 2021
 • Inauguració de l'exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 28 d'abril, a les 18 h
 • Taula rodona "Sant Andreu revelat", a l'auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra: 12 de maig, a les 18 h (activitat presencial amb inscripció prèvia que es retransmetrà per streaming)

Centre Cívic Can Basté

 • Exposició: del 10 de juny al 29 de juliol de 2021
 • Inauguració de l'exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 10 de juny, a les 18 h
 • Presentació de Linde, històries "mínimes" que expliquen la ciutat: 30 de juny, a les 18 h (activitat presencial amb inscripció prèvia que es retransmetrà per streaming)

Centre Cultural La Farinera del Clot

 • Exposició: del 30 de setembre al 31 d'octubre de 2021
 • Inauguració de l'exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 30 de setembre, a les 18 h
 • Itinerari "El Clot fotogràfic": 16 d'octubre, a les 11 h

Centre Cívic Pati Llimona

 • Exposició: del 29 de novembre al 31 de desembre de 2021
 • Inauguració de l'exposició amb presentació de la comissària, Marta Delclòs: 29 de novembre, a les 18 h

 Totes les activitats són gratuïtes, amb places limitades i inscripció prèvia