Setmana Internacional dels Arxius 2020

El proper 9 de juny tornarem a commemorar el Dia Internacional dels Arxius, una cita que se celebra arreu del món coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA) el 1948 sota els auspicis de la UNESCO. Aquest any, però, des de l'Arxiu Municipal de Barcelona ens hem sumat a la iniciativa impulsada per l'ICA en dues direccions: la primera és que totes les activitats que hem programat tindran lloc virtualment, des d'una conferència visual en directe fins a la retransmissió d'un vídeo sobre conservació a través de les nostres xarxes socials, a més d'aprofitar per fer difusió d'alguns dels recursos digitals dels quals ja disposem i que hem posat a l'abast de la ciutadania recentment; la segona és que enguany totes aquestes activitats es podran gaudir durant tota una setmana, del 8 al 14 de juny, on aprofitarem per recordar la importància dels arxius i els professionals que hi treballen sota el lema "#UnArxiuÉs". Així mateix, l'Arxiu de Barcelona s'ha adherit a la campanya de difusió proposada pel Departament de Cultura de la Generalitat amb un vídeo en què un usuari habitual dels nostres centres comparteix la seva experiència.

El programa de l'Arxiu Municipal de Barcelona combinarà diversos formats d’activitats al llarg de tota la setmana. Per començar, el dimarts 9 de juny, a les 18 h, es retransmetrà en directe la conferència visual "Refotografia. Memòria entre el paisatge i l’arxiu" per part de Ricard Martínez, el qual ens endinsarà en una pràctica que consisteix a tornar a fotografiar, des del mateix lloc, una escena prèviament enregistrada. També durem a terme el llançament de dues exposicions virtuals vinculades a projectes expositius que es van realitzar l'any passat en commemoració dels "40 anys d’ajuntaments democràtics", de les quals n’hem fet la seva plasmació en digital a partir del material que es va exhibir tant a diferents arxius de districte com a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona. Així mateix, a través de les nostres xarxes socials, durant la Setmana Internacional dels Arxius retransmetrem un vídeo d'introducció a la conservació-restauració de documents d'arxiu on la conservadora Adela Martínez ens donarà unes pinzellades iniciàtiques sobre les tasques que es duen a terme en el taller d'un arxiu i com n'és d'important la conservació preventiva sobre la documentació conservada.

Una altra de les activitats planificades és el llançament d'una nova versió del Catàleg en línia de l'Arxiu Municipal de Barcelona, una eina digital en funcionament des del 2015 i que ofereix la possibilitat a l'usuari de cercar, consultar i visualitzar els documents preservats a l'Arxiu. En aquesta ocasió, se n’ha actualitzat el disseny i s'hi han incorporat millores per facilitar, encara més, la consulta d'aquests documents. Per la seva banda, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, durant la Setmana Internacional dels Arxius, durà a terme, a través del seu web, un concurs anomenat "Què en sabem, de l'Arxiu?" per posar a prova els coneixements que té la ciutadania sobre els seus fons, a més d'impulsar altres recursos digitals com ara la seva Hemeroteca digital sobre premsa històrica o la secció sobre el "Document del mes" relacionada amb documentació que conserva. Finalment, des de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona també donaran plena difusió al llistat complet d'afectats en relació amb la depuració franquista de funcionaris municipals a Barcelona.

Seguiu i conegueu tots els detalls sobre les activitats que hem programat per la Setmana Internacional dels Arxius 2020 a través de les nostres xarxes socials amb els hashtags #SIA2020 i #UnArxiuÉs. Us esperem!